Palestinci održali proteste protiv izraelskog zida razdvajanja

Danas su u Ramallahu na Zapadnoj Obali nakon džume nazama, sedmične muslimanske molitve, Palestinci održali proteste protiv izraelskog zida razdvajanja, javlja Anadolija.

zraelski zid razdvajanja, odnosno izraelska sigurnosna ograda, naziv je za kontroverznu 650 kilometara dugu barijeru koja treba odvojiti i razgraničiti Izrael od Zapadne Obale.

Gradnja zida počela je 2002. dok je još na vlasti bio Ariel Sharon. Izrael tvrdi da je zid zakonit, jer štiti njegove stanovnike od terorističkih napada i ne predstavlja prijetnju, dok palestinska uprava tvrdi da je zid nezakonit, jer dijeli i diskriminira stanovištvo po vjeri i nacionalnosti i zadire duboko u teritorij Zapadne Obale.

Okupljeni građani su protestovali i nedavne izraelske napade na Gazu kada je ubijen veliki broj osoba od kojih su većinu činili civili.

Protesti su održani u blizini jevrejskog naselja poznatog pod imenom “Bilin”. Izraelske snage sigurnosti su se sukobili sa okupljenima, pritom upotrijebivši gumene metke i suzavac.

Izraelske snage sigurnosti su pritom privele nekoliko Palestinaca koji su učestvovali na protestima.

Podsjećamo, prije tri dana je u egipatskoj prijestolnici Kairu između Izraela i Palestine postignut dogovor o trajnom primirju.

Izraelska vojska je zračne napade na Pojas Gaze počela 07. jula, a deset dana kasnije je započela i kopnenu ofanzivu. Tokom napada ubijeno je ukupno 2.145 osoba, a ranjeno 11.100 ljudi. Među ubijenima je bilo 578 djece.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO