Pala cena nafte na svetskom tržištu

15303822315289e3b810038329729295_640x480

Njujork – Cena nafte je danas pala, uoči obnavljanja međunarodnih pregovora o iranskom nuklearnom programu, navode analitičari.
Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 93,53 dolara, odnosno 31 cent manje nego na kraju prošlonedeljnog poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila takođe za 31 cent na 108,19 dolara za barel, prenosi Frans pres.

“Iran je očigledno jedan od faktora koji je uticao na pad cena nafte”, izjavio je Rik Spuner, tržišni analitičar kompanije “CMC Markets” iz Singapura.

Pregovori između Irana i takozvane grupe zemalja P5+1, koju čine Britanija, Francuska, SAD, Rusija, Kina plus Nemačka, biće nastavljeni u sredu u Ženevi, pošto poslednja runda razgovora nije rezultirala dogovorom.

Nakon neuspelih razgovora, vodeći zvaničnici su poručili da su blizu postizanja unutrašnjeg dogovora, i da će Iran, kao veliki proizvođač nafte, ograničiti ili zamrznuti deo svog nuklearnog programa, kako bi mu bile ublažene sankcije.

Izrael i Zapad optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearno oružje, ali Teheran odbacuje te tvrdnje, navodeći da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe.

sandžakhaber / izvor: tanjug, b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO