Ove nedelje formira se Vlada

BEOGRAD – Naziru se konture kabineta u Nemanjinoj.
Lider SNS Aleksandar Vučić sutra će od predsednika Srbije Tomislava Nikolićai zvanično dobiti mandat za formiranje vlade, a četiri dana kasnije u parlamentu će podneti svoj ekspoze i članovi njegovog kabineta položiće zakletvu.

Naprednjacima će partneri u vladi biti Savez vojvođanskih Mađara i Socijalistička partija Srbije, a definitivna odluka o sastavu novog tima u Nemanjinoj 11 biće doneta do 25. aprila, kada će biti održana sednica GO SNS.

Ministri spremni

Kako je Kurir pisao, izvesna je mogućnost da socijalisti u novoj vladi imaju tri resora – lider SPS Ivica Dačić viđen je na poziciji šef diplomatije, ali nije isključeno ni da bi mogao da preuzme resor odbrane, Aleksandar Antić bi nastavio započeti posao u Ministarstvu saobraćaja, dok bi Dijana Vukomanović preuzela resor prosvete.

Na funkcijama vicepremijera viđeni su i Zorana Mihajlović, zadužena za energetiku ili infrastrukturu, i lider SDPS Rasim Ljajić, koji će nastaviti da vodi resor spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija plus turizam. Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin mogao bi, kako je naš list pisao, da preuzme funkciju ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nebojša Stefanović mogao bi da bude novi ministar policije, a dosadašnji direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar ministar zdravlja. U ministarske fotelje mogli bi da sednu i potpredsednici SNS Igor Mirović i Bratislav Gašić, dok bi Dejan Đurđević, predsednik RIK, na mestu ministra pravde zamenio Nikolu Selakovića, pod uslovom da on bude gradonačelnik Beograda. 

Lider SDA Ugljanin rekao je da i dalje „očekuje poziv od budućeg mandatara (Aleksandra Vučića), koji je rekao da će razgovarati sa svim strankama o vladi“, dok je poslednji Nikolićev gost, Riza Halimi, naveo da njegova stranka ne pretenduje da učestvuje u novoj vladi, ali da očekuje Vučićev poziv kako bi mu iznela konkretne probleme u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Razgovore sa listom „SNS, SDPS, NS, SPO, PS“ Nikolić je zakazao za 22. april, kada će Vučiću dati mandat za sastav nove vlade.



Eksperti 

Kori Udovički bi mogla da bude na čelu jednog od ekonomskih resora, kao i Dušan Vujović, ekonomista Svetske banke. Lazar Krstić ostaje ministar finansija, a Vanja Udovičić i Ivan Tasovac na čelu resora kulture i sporta. Inače, budući premijer Vučić pravi vladu po ugledu na kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel. Vlada Nemačke ima 16 članova – 15 resora i kancelara, čiji broj i nadležnosti ministarstva nisu menjani 30 godina.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO