Orić i Meholjić – Cilj potjernica je da se ne priča o Srebrenici

Sarajevo – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. 

Ista režija

Ovaj zahtjev, koji je dobiven putem međunarodnog kanala Interpola za razmjenu informacija, proslijeđen je nadležnoj agenciji za provođenje zakona u BiH na daljnje postupanje, a obaviješteno je i Ministarstvo pravde BiH, saopćeno je iz Direkcije.

Iz Tužilaštva Srbije za ratne zločine saopćeno je da se vodi istraga protiv Orića i još četiri osobe zbog sumnje da su 12. jula 1992. godine navodno počinili ratni zločin protiv devet srpskih civila u mjestima Zalazje i Donji Potočari, u općini Srebrenica.

U saopćenju se dodaje da je ovo tužilaštvo 4. avgusta 2011. godine, na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije, podnijelo Odjeljenju za ratne zločine zahtjev za provođenje istrage, a da je istraga pokrenuta 9. decembra 2011.

Beogradska najava sudskog progona ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića te još četiri nekadašnja pripadnika Armije RBiH iz Srebrenice po svoj prilici je uvod u novu pravosudnu farsu u režiji istih onih koji su u progonu Orića učestvovali prije više od deset godina, tvrdi sarajevski advokat Vasvija Vidović.

– Moj progon traje i trajat će dok sam živ. Toga sam potpuno svjestan i s tim se moram nositi. Srbija traži krivca za ono što je ona učinila u Srebrenici. Kao što je laž bila sve ono što su mi napakovali u Hagu, laž je i ovo za šta me sada progone. Sve ove prijave i  potjernice imaju samo jedan cilj, a to je da se prestane pričati o zločinima u Srebrenici i ostatku Podrinja, koji su se dogodili pod komandom generala koji su bili na platnom spisku Srbije. Oni koji me žele vidjeti u zatvoru, svoje laži i konstrukcije moraju dokazati na sudu – kazao je jučer Orić našem listu.

Nije iznenađenje

Meholjić za “Avaz” kaže da istrage i potjernice za Srebreničanima, koje stižu iz Srbije, nisu nikakvo iznenađenje.

– Ono što se dogodilo u Srebrenici, mrlja je na obrazu Srbije, ali je ne mogu saprati pa makar utužili sve do jednog Bošnjaka u BiH. Kao čovjek, pitam se kako je moguće da me, ako sam i kriv za nešto što se dogodilo u Srebrenici, odnosno u BiH, tuži i progoni Srbija. Pa, nisam ja u ratu napadao Srbiju, već je Srbija napadala i ubijala mene, moju porodicu, moje rođake, komšije – navodi Meholjić.

izvor.Avaz

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO