Opozicija traži istragu protiv Erdogana

Lider turske stranke krajnje desnice, Nacionalističke akcije, Devlet Bahčeli apelovao je na tužioce da pokrenu istragu za korupciju protiv premijera Erdogana.

On je to zatražio dan pošto je obelodanjen audio snimak njegovog navodnog razgovora, u kojem sinu nalaže da iz jedne kuće skloni znatnu količinu gotovine. Taj razgovor se navodno dogodio 17. decembra prošle godine, kada su u policiju privedena tri sina članova turske vlade pod optužbom za korupciju i podmićivanje, izveštava AP.

Ubrzo po pojavljivanju ovog snimka na Internetu, premijer Tajip Redžep Erdogan se sastao sa šefom turske obaveštajne službe, a potom je iz premijerove kancelarije izdato saopštenje da je snimak “besramna montaža” i da će protiv počinilaca biti pokrenut sudski postupak.

Glavna turska opoziciona stranka, Republikanska narodna partija, je kasno sinoć održala hitan sastanak sa koga je Erdogan pozvan da podnese ostavku jer je vlada izgubila legitimitet. “Turska ne može da nastavi dalje s tom mrljom i takvim teretom”, izjavio je ugledni član ove partije Haluk Koč.

Erdogan tvrdi da istrage o korupciji protiv ljudi iz njegovog okruženja predstavljaju zaveru protiv vlade uoči lokalnih izbora u martu i predsedničkih u aprilu.

U turskoj vladi ističu da iza svega stoji umereni islamistički pokret Fethulaha Gulena, koji boravi u SAD. Taj pokret se navodno u znatnoj meri infiltrirao u tursku policiju i sudstvo.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO