“Odluku CG o sankcijama Rusiji nikada nikakve lepe reči i uznošenje neće moći da kompenzuju!”

Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nesterenko ocenio je da odluku crnogorskih vlasti da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije neće moći da kompenzuju “nikakvo uznošenje i lepe reči” i da će ona zauzeti odgovarajuće mesto u zajedničkoj istoriji.

Ruski diplomata je u pismu podgoričkoj Pobjedi reagovao na tvrdnje profesora Moskovskog univerziteta Sergeja Grizunova da su insinuacije da je Kremlj ljut na premijera Mila Ðukanovića “glupost” i da je “Ðukanović vrlo cenjen u svim ruskim institucijama, kao vrlo sposoban i vrlo pošten političar”, prenele su podgoričke Vijesti.

Nesterenko je rekao da niz ocena Grizunova o trenutnim rusko-crnogorskim odnosima izazivaju, “najblaže rečeno, nedoumicu”.

– Očekivalo se da će on, kao stručnjak za zbivanja u zemljama koje se ovde nalaze, moći da navede konkretne primere pozitivnih bilateralnih veza, o čemu je ipak odlučio da prećuti zbog nekih razloga. Više od toga, on pouzdano izjavljuje da „Crna Gora nije spoljnopolitički prioritet ruske diplomatije”.

Kako onda takav zaključak može da se uporedi sa drugom njegovom izrekom da je “za nas važna stabilnost na Balkanu i dobri ekonomski i kulturni odnosi sa državama regiona sa kojima nas povezuje viševekovna tradicija. Zar se to ne odnosi na Crnu Goru i ono što se ovde govorilo decenijama ”nas i Rusa 300 miliona” – naveo je Nesterenko.

On je konstatovao da u intervjuu nije bilo nijedne reči o NATO-u.

– Nijedne reči nije bilo o spoljnopolitičkoj aspiraciji koju čvrsto brani crnogorska vlada u vezi sa ulaskom u NATO organizaciju s kojom imamo dosta nerešenih pitanja kao i o pridruživanju svoje zemlje paketima sankcija koje je nedavno uvela EU. Ja ću reći ono što sam rekao pre: gotovo u svim razgovorima sa Crnogorcima koje mi i dalje smatramo istorijski prijateljskim narodom čujem samo njihove reči otrgnuća i razočaranja u odnosu na takvu odluku o sankcijama – naveo je on.

– Posebno u slučaju da je u lokalnim medijima široko najavljena izjava šefa Delegacije EU u Podgorici Mitje Drobniča da crnogorske vlasti nisu bile prisiljene da se pridruže navedenim koracima. Takva odluka koja je ovde doneta na zvaničnom nivou zauzeće odgovarajuće mesto u zajedničkoj istoriji. Nikakvo uznošenje i lepe reči neće moći da to kompenziraju – saopštio je Nesterenko.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO