Obeležena godišnjica zločina u Sjeverinu

U Mioču u opštini Priboj danas je obeležena 21 godina od otmice i likvidacije grupe Bošnjaka među kojima je bilo 16 muškaraca i jedna žena.

sjeverin_sacekusa

Tim povodom na mestu otmice okupili su se članovi porodica otetih, predstavnici pribojskog Medžlisa Islamske zajednice u Srbiji, nevladinih organizacija i lokalne vlasti koji su molitvom i bacanjem cveća u reku Lim simbolično pokazali da za više od dve decenije nije umanjen bol porodica i zaprepaščhenje sa kojim je ovaj zločin primljen.

Nakon obilaska mesta otmice, u Domu kulture je u Priboju održan komemorativni skup.

Skupština opštine Priboj donela je odluku o podizanju spomenika nastradalim meštanima Sjeverina i, kako je rečeno agenciji Beta, u toku je odgovarajuća administrativna procedura nakon koje treba očekivati da će spomenik biti podignut tokom naredne godine.

Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici”, kojom je komandovao Milan Lukić su, na današnji dan pre 21 godinu, iz autobusa koji je saobraćao na relaciji Priboj- Pljevlja, u mestu Mioče, izveli 16 Bošnjaka muškaraca i jednu ženu.

Oni su 22. oktobra 1992. iz Sjeverina krenuli svakodnevnim poslom u Priboj, autobusom preko teritorije Bosne i Hercegovine jer je to jedini put da se dođe u Priboj.

Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici”, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili su autobus na teritoriji Republike Srpske u mestu Mioče i nakon legitimisanja izveli 15 muškaraca i jednu ženu.

Kamionom su ih odvezli u Višegrad u motel “Vilina vlas” gde su ih brutalno psihički i fizički zlostavljali a potom ih odveli na obalu reke Drine, gde su ih streljali.

Ubijeni su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Modhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima Mevlida Koldžić, svi iz sela Sjeverin.

Za taj zločin Okružni sud u Beogradu je u julu 2005. osudio na po 20 godina zatvora Milana Lukića, Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu) i Dragutina Dragićevića, a Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.

Lukić je početkom avgusta 2005. uhapšen u Argentini i izručen Haškom tribunalu gde je 2009. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

Krsmanović je uhapšen u maju 2011. na području Višegrada.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO