Obama: Rusija mora da plati cenu

Američki predsednik Barak Obama, koji boravi u Amsterdamu, izjavio da SAD i EU imaju jedinstven stav da Rusija treba da plati cenu za intervenciju u Ukrajini.

“Evropa i SAD su ujedinjene u podršci ukrajinskoj vladi i Ukrajincima. Ujedinjeni smo i u stavu da Rusija treba da plati cenu za sve akcije koje je do sada sprovela”, rekao je Obama posle razgovora s holandskim premijerom Markom Ruteom.

Obama je došao u Holandiju, gde večeras u Hagu počinje dvodnevni samit svetskih lidera, a na kojem se ukrajinska kriza nametnula kao glavna tema.

Samit se organizuje na Obaminu inicijativu, a zvanično glavna tema skupa treba da bude mogući nuklearni terorizam.

Samit o nuklearnoj bezbednosti u Hagu biće prilika i za hitan sastanak grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7 o ruskom pripajanju poluostrva Krim. G7 čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Japan, Francuska, Italija i Kanada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne dolazi na samit, već šalje ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji bi trebalo da razgovara s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

Obama je, uoči posete Holandiji, izjavio da, uprkos ruskoj aneksiji ukrajinskog Krimskog poluostrva, on ne vidi Evropu kao bojno polje između Istoka i Zapada. U razgovoru za izdanje holandskog lista De Folkskrant, Obama je rekao da je bi se sankcije, kojima on preti ruskom ekonomskom sektoru, mogle odraziti na ceo svet. “Ako Rusija nastavi da pogoršava situaciju, mi moramo biti spremni da nametnemo veću cenu (toga)”, rekao je Obama.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO