Obama i dalje koristi Blekberi

Američki predsednik Barak Obama i dalje koristi Blekberi mobilni telefon, rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Untitled-1

NBC Njuz prenosi da Obama ne namerava da u dogledno vreme promeni telefon koji sada koristi.

Pitanje koje mobilne telefone koriste svetski lideri aktuelizovano je poslednjih nedelja, pošto je otkriveno da je američka Nacionalna bezbednosna agencija ( NSA) špijunirala mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel.

“Pošto se zna da bi druge zemlje volele da čuju šta Obama govori mobilnim telefonom, on je odlučio da ostane uz Blekberi kao jedan od najsigurnih telefona na svetu”, smatra stručnkak za borbu protiv terorizma i analitičar NBC Njuza Majkl Lejter.

Blekberi i dalje ima status sigurnog telefona, i pored toga što je kompanija doživela vrtoglav pad u poslednjih pet godina, od kada je pala sa blizu pedeset odsto tržišta u SAD koliko je držala 2008. do manje od pet odsto koliko danas drži.

Obama je prvi predsednik Amerike koji koristi Blekberi od kada je ušao u Belu kuću, a prema informacijama tehnoloških sajtova, predstavnici Tajne službe su kada je izabran preuzeli telefon, instaliravši posebne enkripcije za podatke i glas, pa je prvi čovek SAD ponovo bio u mogućnosti da koristi uređaj koji ima.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO