Njemačka obavještajna služba špijunirala osobe koje su išle na džumu-namaz

Ankara – Ispostavilo se da je obavještajna služba u njemačkoj saveznoj državi Donja Saksonija u proteklih deset godina vodila evidenciju o velikom broju osoba koje su odlazile na džumu namaz.

Zastupnik iz reda Stranke zelenih Belit Onay saopštio je da je komisija vlade savezne države, osnovana s ciljem provođenja reformi u Saveznoj službi za zaštitu ustava, otkrila slučaj ilegalne špijunaže.
“Odlazak na džumu-namaz je ustavno pravo. Muslimani u Donjoj Saksoniji su praćeni jer su koristili njihovu slobodu savjesti i vjerskih uvjerenja. Praćeni su od strane Savezne obavještajne službe za zaštitu ustava samo jer su koristili njihovo ustavno pravo. Ovo je pravi skandal”.
Onay je kazao da su tokom protekle decenije, dok su u toj saveznoj državi na vlasti bile Demokršćanska stranka (CDU) i Slobodna demokratska stranka (FDP), u džamijama prije džuma-namaza vršene kontrole, a muslimani tretirani kao potencijalne osumnjičene osobe.
Nakon što je prošle godine došlo do promjene vlade, pokrenuli smo aktivnosti u vezi reformi u Saveznoj službi za zaštitu ustava. Prilikom naših istraživanja otkrili smo da je u bazi podataka Savezne službe za zaštitu ustava registrirano otprilike devet hiljada osoba. Tih devet hiljada osoba je praćeno pod sumnjom za neustavne aktivnosti i neprijateljski stav prema ustavu. Međutim, 40 posto te evidencije je sporno, kazao je Onay.
Onay je istakao da su mnoge osobe praćene iako protiv njih nisu postojale konkretne sumnje, kao i da je nastavljeno praćenje onih za koje se ispostavilo da su sumnje neosnovane.
Vladajuća koalicija Zelenih i Socijaldemokratske stranke pod prvo je obustavilo ovu spornu špijunažu i izbrisala svu bespravno vođenu evidenciju, rekao je Onay i dodao – “Sada smo u fazi analize. Nastojimo utvrditi ko su odgovorni, gdje su napravljene greške. Nakon toga ćemo provesti reforme i uvesti nove zakonske propise koji će spriječiti da se slični slučajevi ponove. Promijenit ćemo zakon o internoj obavještajnoj službi, odnosno Saveznoj službi za zaštitu ustava”.
izvor: TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO