Nexus 5 tek je stigao i već su ga rasprodali!

Googleov Nexus 5 je uređaj s četvorojezgrenim procesorom i ekranom od 5 inča i prvi s Androidom 4.4, koji uz brojne estetske dorade troši i puno manje memorije.

817507-1

Tek što su ga predstavili i počeli prodavati, Google je rasprodao 16-gigabajtnu verziju novog Nexus 5 telefona u crnoj boji, prenose američki mediji. Naravno, Nexus 5 u Srbiji još uvek nije dostupan preko Google Play trgovine.

Google je u četvrtak predstavio svoj novi telefon, koji je nastavak uspešne suradnje LG-Google i o kojem je praktično sve već bilo poznato. Novi top model dolazi s gotovo 5-inčnim ekranom FullHD rezolucije (1080p) i tanji je i lakši od prethodnika, Nexusa 4, koji je nedavno rasprodat nakon velikog sniženja cijena.

Uređaj dolazi sa Snapdragon 800 četverojezgrenim procesorom takta 2,3 GHz, uz 2 GB radne memorije i podrškom za 4G/LTE mreže.

Njegova kamera dolazi s optičkom stabilizacijom slike iz LG Innoteka, koja je prvobitno predstavljena na telefonu LG G2, na kojem se ceo Nexus 5 značajno bazira. Kamera snima fotografije od 8 megapiksela, a uz Photo Sphere ima i nedavno predstavljenu opciju Auto Awesome, koja dodatno poboljšava snimljene fotografije i još niz drugih dodataka koje je Google uveo u obradu fotografija.

KitKat jede manje memorije

Ovo je takođe i prvi mobilni telefon koji dolazi s Androidom 4.4 KitKat, koji je najnovija verzija Googleova operacionog sistema. KitKat tako donosi novu verziju opcije za biranje broja, koja automatski predlaže osobe za pozivanje, a tu su i najnoviji Hangoutsi s ugrađenim SMS porukama. Nexus 5 dobio je i novi pokretač aplikacija, a glasovna integracija je još dorađenija. Google navodi i da će u sledećih par nedelja još nadograditi Google Now. KitKat je lakši za hardver, a osim samog Androida i Chrome i YouTube su sada manje gladni radne memorije tako da bi novi Android trebao bez poteškoća raditi i na uređajima sa 512 MB RAM-a. To znači da bi trebao stići i na puno više starijih uređaja i tako im dati “novi zamah”.

U prodaji su verzije sa 16 i 32 GB interne memorije i cenama od 349 i 399 dolara. Ubrzo nakon početka prodaje, uz verziju od 16 GB pojavila se i poruka kako su ostali bez uređaja i da uskoro stižu nove verzije. Uz SAD, Nexus 5 je preko Google Play trgovine dostupan u još devet zemalja, a od sredine novembra uređaj će biti dostupan i u klasičnoj prodaji u Europi. Hoće li Srbija biti u toj grupi i kod kojeg operatera stiže telefon, tek treba videti.

Procesor: Qualcomm® Snapdragon™ 800 s četvorojezgrenim procesorom Krait takta 2,26 GHz
Operacioni sistem: Android™ 4.4, KitKat®
Displej: 5-inčni (stvarno: 4,95 inča) Full HD IPS (1920 x 1080 piksela)
Mreža: CDMA/1xRTT/EVDO, GSM/GPRS/EDGE, WCDMA/HSPA+, LTE
Memorija: 32GB / 16GB
RAM: 2GB
Kamera: pozadi 8.0 MP s optičkom stabilizacijom / spreda 1.3 MP HD
Baterija: 2.300 mAh litij-polimerska (neodvojiva)
Dimenzije: 137,84 x 69,17 x 8,59 mm
Težina: 130 g
Ostalo: bežično punjenje, NFC

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO