Ne koristite čitač otisaka prstiju na novom Ajfonu!

iphone

Nemački stručnjak za zaštitu podataka Johanez Kaspar upozorio je buduće korisnike novog Ajfona 5S da zbog sigurnosnih razloga ne koriste čitač otisaka prstiju, jednu od glavnih karakteristika novog Eplovog smartfona.

“Biometrijska obeležja ne možete izbrisati. Ona ostaju s nama celi život. Stoga otisci ne bi smeli da se koriste za svakodnevnu identifikaciju, posebno ne kada se čuvaju”, rekao je Johanez Kaspar.

Kaspar smatra da je Eplov argument, da su otisci prstiju sačuvani samo na uređaju, slab i zavaravajući.

“Prosečni korisnik Ajfona nije tehnički sposoban da proverava šta se događa sa njegovim otiskom nakon što se on sačuva na Ajfonu”, tvrdi Kaspar, dodajući kako razotkrivanje špijunskih programa čini deljenje ličnih podataka sa uređajima još riskantnijim.

“U načelu nikada ne bi trebalo da delite biometrijske podatke kada to nije nužno”, rekao je Kaspar.

Iz Epla su rekli kako sastav ne čuva fotografije otisaka, već samo podatke o otiscima.

Čitač otisaka prstiju, jedna od glavnih novosti na nedavno predstavljenom Ajfonu 5S, ima i druge mane. Naime, on ne voli znojave prste, odnosno ne funkcioniše sa prstima prekrivenim znojem ili drugim tečnostima.

Ovaj smartfon ima i druge oblike zaštite sigurnosti. Naime, svi korisnici koji žele da koriste čitač otisaka takođe moraju da naprave i rezervnu lozinku. Samo uz pomoć te lozinke oni mogu da otključaju uređaj ako je resetovan ili nije otključavan 48 sati.

Izvor: Tehnoklik.hr

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO