NASA testira odela za misije na asteroidima

Selfie

Inženjeri NASA-e trenutno rade na podvodnim testiranjima novih svemirskih odela koja će pripremiti astronaute za ambiciozne misije sa ljudskom posadom na Mesec, Mars i asteroide. Nova odela redizajnirana su iz onih korišćenih u šatl misijama.

Modifikovana odela omogućiće više pokretljivosti astronautima, a stvoriće i više prostora u novom multifunkcionalnom vozilu Orion, koje se gradi za narednu američku svemirsku letelicu sa ljudskom posadom.

NASA pokušava da opremi posadu Oriona sa manje glomaznim svemirskim odelima.

Zbog svoje veličine i ograničenja u kretanju astronauta, dosadašnja odela, koja astronauti nose u svemirskim šetnjama na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), čine se neprikladnim za misije u dubokom svemiru.

Orionov modul za posadu ima samo 8,9 metara kubnih prostora za šest osoba. NASA smatra da bi prerađena odela, nekada korišćena za šatl misije, mogla da budu mnogo prikladnija.

Dizajnirana je nadograđena verzija odela, a sada se testira u laboratoriji u blizini Svemirskog centra Džonson, u Hjustonu. Kako bi simulirali sve moguće scenarije, laboratorija koristi ogromni bazen i replike različitih objekata, poput replike ISS-a u originalnoj veličini.

Iako je izgled odela ostao manje-više isti, njegova unutrašnjost je potpuno izmenjena.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO