Napuštene španske zaseoke možete dobiti i…besplatno!

Kao i hiljade drugih napuštenih sela u Španiji – selo A Barca sa njenih 12 gotovo raspadnutih, kamenih kuća prekrivenih mahovinom i bršljanom čeka na novog vlasnika, koji će ga vratiti u život.

Lokalni zvaničnici u Galiciji, regiji na sjeverozapadu Španije, nadaju se da će uspjeti da poklone zaseok koji je smješten na padini s pogledom na rijeku Mino, u blizini granice sa Portugalom.

Međutim, kandidati koji namjeravaju primiti selo na poklon moraju dostaviti razvojni projekat koji garantuje očuvanje objekata sela čija historija seže unazad do XV stoljeća.

Do sada gradonačelniku Cortegade – opštine na čijoj teritoriji se nalazi selo A Barca, dostavljeno nekoliko prijedloga, no on još uvijek veliku prednost daje turističkim projektima.

“Nešto što bi otvorilo radna mjesta za seljane i lokalne biznise,” kazao je gradonačelnik Avelino Luis de Francisco Martinez.

Stanovnici A Barce selo su napustili 1960-tih, kada je izgrađena hidroakumulacija, a njihove njive potopljene. Rasuli su se po većim gradovima ili mjestima u kojima su našli obradive površine, a njihova sela ostala prazna.

Španski nacionalni statistički institut procijenjuje da širom zemlje postoji oko 2900 napuštenih sela, kaže Raffael Canales, menadžer web stranice specijalizirane za prodaju napuštenih sela: www.aldeasabandonadas.com.

Više od polovine njih nalazi se u Galiciji, mahom ruralnom dijelu Španije, u kojoj se nalazi i čuveno hodočasničko mjesto “Santiago de Compostela”, a dobar dio ih je i u susjednoj regiji Asturias.

Dugotrajan ekonomski krah u Španiji, zbog kojega je stopa nezaposlenosti skočila na 26 posto, mnoge je zemljoposjednike prisilio da imanja stave na prodaju.

“Računamo da će naši najčešći klijenti biti pisci, slikari i profesionalci angažovani u sferi ruralnog turizma,” rekao je menadžer portala www.aldeasabandonadas.com, Raffael Canales.

Mark Adkinson, britanski menadžer rivalskog portala www.galicianrustic.com kaže kako je njegova kompanija identifikovala 400 napuštenih sela samo u istočnom dijelu Galicije. Kada Adkinson, nastanjen 150 kilometara sjeverno od Cortegade, pronađe prazno selo, odmah počinje potragu za njegovim vlasnicima. Zadatak je to koji je ponekad težak, a nekad pak i nemoguć.

Najčešće su vlasnici napuštenih imanja već odavno odselili i od tada im se gubi svaki trag. U nekim drugim slučajevima se pak desi da su vlasnički listovi izgubljeni i ne mogu se dobiti tako lahko.

“Dešava se ponekad i da nas kontaktiraju sami vlasnici, nudeći imanja na prodaju,” kaže Askinson, koji je i sam nekadašnji uzgajivač stoge iz Lancashirea, a u Galiciji je proveo skoro tri desetljeća.

– Interesovanje inostrane klijentele –

Napuštena sela naročito privlače strance poput Neila Christiea – šezdesetogodišnjeg penzionisanog Britanca, koji je nekada radio na televiziji. Kupio je tri kamene kuće i hambar podignut na kamenim stubovima, tipični pejzaž na sjeverozapadu Španije. Za 45 hiljada eura je postao vlasnik zaseoka Arrunada u Asturiasu. Protekle četiri godine je proveo restaurirajući glavnu kuću, smještenu u sred zelenih pašnjaka, na 30-tak kilometara južno od obale Atlantika. Nada se da će krajem godine useliti.

“Želio sam pobjeći od stresa u Londonu. Ovo mjesto je bilo samo kamara ruševina. No, nikad ne bih bio u prilici kupiti nešto slično ovome u Engleskoj,” kaže Christie.

“Veoma je lijep region. Ljudi su jako prijatni. Za život ovdje se zaista može reći da je kvalitetan.”

Britanci su pokazali i najviše interesovanja za kupovinu napuštenih španskih zaselaka.

Međutim, ne zaostaju ni Norvežani, Amerikanci, Nijemci, Rusi, pa čak i Meksikanci, kaže agent za prodaju nekretnina Jose Armando Rodil Lopez.

“U principu, čim pređete preko 80 hiljada eura, potencijalni kupci su iz inostranstva,” objasnio je Lopez tokom obilaska Pena Velle, zaseoka u Asturiasu.

Zaseok koji se ovdje prodaje za 62 hiljade eura čini pet kamenih kuća sa krovovima od škriljca, okruženih borovim i eukaloptusovim stablma.

“Ovdje je nekada živjela cijela familija. Neki su od njih pravili noževe, drugi su bili stolari, treći stočari,” kaže na rastanku Rodil Lopez.

sandzakhaber / izvor: Euronews

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO