Napadi u Volgogradu povezani

Untitled-1

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) smatra da je veoma verovatno da su jutrošnji bombaški napad u trolejbusu u Volgogradu, u kom je poginulo najamanje 10 osoba, i samoubilački napad na železničkoj stanici povezani, javila je “Russia today”.

Prema novim informacijama, u eksploziji u trolejbusu ranjeno je 25 osoba, među kojima i jednogodišnje dete. Novi napad se odigrao dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu na železničkoj stanici u Volgogradu, koji je izvršila žena, poginulo 17 ljudi.

Vlasti oba napada smatraju terorizmom.

U eksploziji je potpuno uništen plavo-beli trolejbus, a polomljena su i stakla na okolnim kućama, javila je ruska državna televizija. Svedoci navode da je u vozilu bilo dosta učenika i mladih ljudi.

Trolejbus je skoro potpuno uništen u eksploziji, koja je ođeknula u 8.25 sati po lokalnom vremenu, jedino je prednji deo manje-više očuvan.

Nacionalni Komitet za borbu protiv terorizma je saopštio da je bomba najverovatnije bila postavljena u delu trolejbusa predviđenom za putnike.

Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost zbog napada koji se dogodio juče u 12:45 sati po lokalnom vremenu, samo šest nedelja pred početak Olimpijskih igara u Sočiju što je probudilo zabrinutost povodom bezbednosti u Rusiji.

Prema preliminarnim podacima, žena-samoubica je identifikovana kao Oksana Aslanova, koja je već dva puta bila udata za islamističke militantne aktiviste, ali su joj oba muža likvidirana.

Žene-samoubice, mnoge od njih udovice ili sestre pobunjenika, izvele su više napada u Rusiji, a poznate su kao “crne udovice”.

Volgograd se nalazi 900 kilometara južno od Moskve i na oko 650 kilometara severoistočno od Sočija.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO