Najave za novu Mercedesovu C klasu

nova_c_klasa

Aktuelna generacija Mercedesa C klase, koja je predstavljena 2007. godine, prodata je u preko 2,3 miliona primeraka. Razvoj modela koji će ga naslediti je pri kraju, a premijera se očekuje početkom 2014. godine.

Kada se neki luksuzni automobil proda u tolikom broju primeraka, uz jaku konkurenciju u svojoj klasi, jasno je da je njegov proizvođač postigao pun pogodak. Zbog toga su očekivanja od njegovog naslednika još veća.

Pođimo od spoljašnjosti. Carscoops.com je na osnovu dosadašnjih informacija i “špijunskih” fotografija pokušao da predvidi izgled Mercedesa C klase za 2014. Nova generacija ovog automobila preuzeće dosta stilskih elemenata od većih Mercedesovih limuzina, E i S klase, koje su nedavno obnovljene.

To će biti najuočljivije na prednjem delu automobila – na farovima, maski hladnjaka i braniku. Novi korporativni dizajn Mecedesa usloviće veću sličnost između modela različitih klasa nego što je to do sada bio slučaj. Na zadnjem delu vozila, takav trend će dovesti do stop svetala koja će po obliku podsećati na novu S klasu i kupe-limuzinu CLA.

Unutrašnjost nove C klase dosta će se razlikovati od aktuelnog modela. Da bi se stekla približna slika o tome kako će autombil izgledati iz pozicije vozača, najbolje je pogledati enterijere novih Mercedesovih kompaktnih modela, poput A klase ili crossovera GLA. Na komandnoj tabli dominiraće ekran multimedijalnog sistema, koji će biti upadljivo isturen na vrhu centralne konzole, dok će centralni otvori za vazduh biti kružnog oblika, za razilku od sadašnjih trapezoidnih.

17753248185224393648868839598809_640x31585

Novi Mercedes C klase doneće i više prostora putnicima u kabini, naročito onim na zadnjim sedištima. Zahvaljujući fleksibilnoj novoj MRA platformi, automobil će biti duži za desetak centimetara od prethodnika. Nova platforma doprineće i smanjenju mase vozila, kako se očekuje, za oko 70 kg.

Za pogon će na raspolaganju biti 1.6 i 2.0 litarski četvorocilindrični benzinci i 1.8 i 2.2 litarski CDI dizelaši. Pre nego što se na tržištu pojave AMG verzije, najjači model trebalo bi ispod haube da ima 3.0 litarski V6 agregat. Pored modela sa klasičnim motorima, u pripremi su i verzije sa hibridnim pogonom.

Snaga će se tradicionalno prenositi na zadnje točkove, čime će biti jasno određena granica između nove C klase i poslednje generacije Mercedesovih kompaktnih automobila, dok će pogon na sva 4 točka takođe biti u ponudi. Osim manuelnog menjača, u opciji su 7G-tronic ili novi automatski devetobrzinac, a pored limuzine, biće dostupna i karavan, kupe i kabriolet verzija.

Kada se pojavi na tržištu 2014, nova generacija Mercedesa C klase predstavljaće u funkcionalnom smislu sponu između kompaktnih Mercedesa sa prednjim pogonom i većih, luksuznih modela. Njenim lansiranjem, kompanija iz Štutgarta zaokružiće obnovljenu gamu svojih putničkih automobila i postaviti pred svoje konkurente novi izazov. Da li će nadmašiti prethodnika…videćemo.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO