NAGLI PORAST KORISNIKA DROGA NA KOSOVU

Pristina – Sve je više mladih koji kreću pogrešnim putem, putem droge i onih koji na samom početku kreću sa teškim drogama, razlozi za ovakve postupke su različiti, želja za dokazivanjem, pripadanjem određenoj društvenoj grupi, loši porodični odnosi, razvod roditelja. Prema nezvaničnim podacima na Kosovu ima imeđu 3000 i 5000 zavisnika.

Odlazak u inostranstvo, obećan i dobro plaćen posao trebalo bi da reši sve problem finansijske prirode. Ovakva ponuda uglavnom se ne odbija, ali se, nažalost, o posledicama mnogo I ne razmišlja. Kao mladić, sa svojim poznanicima krenuo je u inostranstvo, čim je stigaona odredište nije mogao da odbije još jednu ponudu, od odlaska 1990, do 2008. godine heroin je obeležio njegov život. Prošao je fazu uzimanja velike doze narkotika, sa željom da prekrati muke, ali u tome nije uspeo, krenuo je putem izlečenja.
,,Kada nećeš ti, ne može ti niko pomoći, pojedinac mora sam da se izvuče iz sveta droge. Krenuo sam polako, ali trebalo mi je puno, nisam imao porodicu uz sebe, imam dva brata I sestru, ali nisam sa njima u kontaktu. Morao sam sve sam, da završim i da krenem u novi život, ovim rečima čovek opisuje stanje kroz koje je prošao.
‘’Lavirint’’, jedini centar koji pruža pomoć zavisnicima od narkotika postoji od 2002. godine, prema podacima kroz njega je prošlo 2200 ljudi različitih nacionalnosti. Oni svakodnevno dolaze na terapiju, kako bi se udaljili od heroina,u tome im pomaže tim stručnjaka.Ovde korisnici imaju individualne, grupne I porodične sesije u koje su uključeni dobrovoljno.
‘’Lavirint’’ je I mesto druženja, kako bi oni koji traže spas od bolesti zavisnosti našli podršku sebi sličnih osoba.
,,Ono sa čim se susrećemo u poslednje vreme u našem centru je hašiš, od toga se počinje. Primetan je osetan pad heroina, koji se sve manje koristi među mlađom populacijom, ali on se zamenjuje drugim drogama, koakainom, amfetaminom, ekstazijem i spidom, drogama koje se sve više koriste”, kaže Brikena Bunjaku psiholog.
Želja za dokazivanjem, pripadanjem određenoj društvenoj grupi, loši porodični odnosi, razvod roditelja, najčešći su razlozi zbog kojih mladi posežu za narkoticima, međutim ključnu ulogu, prema mišljenju psihijatra, ima I odnos društva prema mladima.
,,Koliko posla omogućavamo mladima i koja je njihova budućnost.Oni vide sve manje mogućnosti za sebe I svoju budućnost, to je na nek način I bunt prema društvu. Mi stariji moramo više pažnje da posvetimo mladima, da ih podržimo,da im stvorimo budućnost, to je jako važno, smatra Sami Redžepi psihijatar.
Kosovo se u glavnom pominje kao tranzitni put droge, do koje se lako dolazi.Iz godine u godinu sve je veći broj korisnika, a prema nezvaničnim podacima na Kosovu ima imeđu 3000 i 5000 zavisnika.

Izvor.RTK2

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO