Na pomolu rat u Iraku opasniji i od onog u Siriji

Uspjeh sunijskih plemena, potpomognutih jedinicama Islamske države Iraka i Šama, u osvajanju gradova na sjeveru Iraka na scenu uvodi neminovni rat između sunija i šija. Najveći šijski vjerski autoriteti danas su pozvali iračke šije na mobilizaciju, u rat protiv iračkih sunijskih plemena i IDIŠ-a. Šijska propaganda je nemilosrdan. Nažalost, već se čuju strašni pozivi za pokolj.

„ Svakome ko ubije više od 100 sunija u Iraku dodijelit ću čin ”Lebbejke ja Husejn” (Odazivam ti se Husejne), obećao je Vasik Battat, šiitski vjerski autoritet, zapovjednik Iračkog krila Hezbolaha i jedan od osnivača zloglasne šiitske milicije u Iraku. Šijski vođa Ali Sistani je obećao džennet šijama koji se budu borili.

Propaganda radi svoje, stvaraju se strašne tenzije, sije se sjeme zla. Sve je spremno za velike pokolje. Iračke sunije su najnovijim razvojem situacije zapale u ozbiljnu opasnost.

Niko ih ne podržava, a protiv njih se spremaju jake snage. Iran je već prisutan svojim vojnim snagama u Iraku, tačnije u pripremanju odbrane Bagdada. Danas su iračke snage iz helikoptera gađale čak i sunijske džamije. Ako prošijska iračka vlada uspije povratiti izgubljene gradove i sela sunije će biti izloženi osvetničkim zločinima.

Rat između sunija i šija u Iraku bi mogao biti daleko žešći i opasniji po sigurnost Bliskog istoka od sirijskog rata.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO