Na pomolu korupcijski skandal u Telekomu Srbije

0103007.73

Prema izvorima SEEbiza unutar Telekoma Srbije, jedno od najprofitabilnijih poduzeća u Srbiji potresaju informacije o korupcijskom skandalu u nabavci digitalne TV platforme. Iz dostupnih podataka, vidljivo je da se nabavlja digitalna platforma i oprema koja je već nabavljena, pa se postavlja pitanje, kome je namijenjen novac koji se iz Telekoma Srbije izvlači ovakvim sumnjivim poslovima.

– M:tel, podružnica Telekoma Srbije, je umešan u veliki skandal. Potpisali su ugovor za digitalnu TV platformu sledeći direktnu dodelu ugovora, a da pri tom nisu uzeli u obzir investicije koje već poseduju na svojoj postojećoj digitalnoj TV platformi. Ovim ugovorom, M:tel menja sistem koji već posjeduje i to sličnim sistemom, po ceni tri puta većoj u odnosu na digitalnu TV platformu koja je u funkciji i koju M:tel kroz postojeće usluge pruža svojim pretplatnicima zadnje četiri godine -, navodi izvor iz Telekoma Srbije.

– Da bi dalje razumeli ovaj veliki skandal, imajmo u vidu da je za svoju postojeću digitalnu TV platformu u poslednje četiri godine M:tel investirao oko 2,7 milijuna eura. Ovim novim ugovorom, M:tel je u obavezi platiti više od deset milijuna eura!!! I to nije sve: M:tel je prihvatio platiti 90% ove ekstravagantne sume za manje od 180 dana, pre nego što novi sistem uopšte bude u potpunosti razvijen i pre nego dokaže svoju stabilnost u funkcioniranju. Štaviše, cena koju je M:tel potpisao za Set Top Box-ove (uređaj koji pretplatnicima omogućava da preko svog TV budu povezani na digitalnu televiziju) iznosi 121 euro, dok je taj isti uređaj M:tel kupovao do sada po ceni od 75 eura. Ukupna cena ovog ugovora dostiže oko sedamnaest milijuna eura -, tvrdi izvor iz Telekoma Srbije.

0101007.74

– Koja je svrha toga? Ko ima koristi od toga da M;Tel kupi nešto što već poseduje? Da li je Telekom Srbija, M:tel-ova matična kompanija, svesna ove odluke i detalja koji stoje iza nje? Da li je Telekom Srbija odobrio ovu nabavku? I da li se sličan scenariodogađa u samom Telekomu gdje je nedavno objavljen sličan tender? -, pita se sagovornik iz Telekoma.

– Interesantna je stvar da je jedan od podugovarača firma General instruments Germany GmbH koja je osnovana 2012. godine sa kapitalom od 25.000 eura u Wisbadenu – nema sajt, nema proizvod, nema uslugu – ovo je očito uz Telegroup Beograd firma preko koje će se prati novac, jer za njihovo angažovanje ne treba saglasnost MTela po ugovoru. Hardware koji se kupuje je Motorola/Arris STB VIP 1113 uređaj koji u maloprodaji sa daljinskim košta 70 Eura tj. 140 KM a po ovom ugovoru cijena po komadu na 45.000 komada je 243,56 KM, što ukupno iznosi preko 10 miliona KM bez PDV-a, a ugovoreno je hardvera ukupno za 5.900.000 KM tako da se ne zna da li su naknadno smanjili cijenu uređaja ili broj komada.

Softver košta 12 miliona KM i to je glavni problem jer se iz ovog komada ugovora ne vidi koji je softver, koliko licenci i podlicenci i za šta, a iznos je enorman iako ga ne mogu uporediti ni sa čim sličnim. Za ovakve vrste poslova koji se mere milionima, gde se isporučuje oprema i software i gde mora biti garantni rok, uobičajeno je da se 5 % do 15% ukupne vrednosti ugovora isplaćuje tek po isteku garantnog roka a ne u roku od 30 dana od dana tehničkog prijema kako piše u ovom ugovoru. Sve u svemu, po mom mišljenju, ovo je još jedna igranka MTEL-a sa ozbiljnim materijalnim posledicama -, smatra sagovornik SEEbiz-a iz Telekoma Srbije.

sandzakhaber / izvor: trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO