MOGUĆI PARLAMENTARNI IZBORI? Vučić “blizu odluke o izborima”, ali neće još da otkriva

Beograd — Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je blizu toga da odluči da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori, ali i da je još neće saopštiti.

Vučić je rekao da je “video zahteve nekih koalicionih partnera” kao i da će konačna odluka o parlamentarnim izborima biti saopštena “najkasnije do ponedeljka”. On je rekao da “sigurno neće dozvoliti povratak Srbije u prošlost i da neće dozvoliti da ponovni sukobi ugroze ekonomski napredak zemlje”.
“Razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je učvršćivanje jedinstva i stabilnosti u Srbiji, a pre svega povodom situacije u regionu”, naveo je nešto ranije lider JS Dragan Marković Palma u pisanoj izjavi prosleđenoj medijima. 
Međutim, vredi podsetiti da je samo nekoliko dana ranije drugi koalicioni partner naprednjaka i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić rekao da izbori u ovom trenutku “nisu potrebni”. 
O spajanju predsedničkih i parlamentarnih izbora govori se već mesecima, a aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić je krajem prošle godine rekao da je još tada razgovarao s Vučićem o toj mogućnosti. 
Nikolić je rekao da je “odluka na premijeru”, ali da je u okolnostima tranzicije i krupnih odluka “bolje češće proveravati volju građana”. 
Vučić je mogućnost da građani nakon samo godinu dana ponovo biraju poslanike nagovestio nedavno u intervjuu u kom je potvrdio da će biti predsednički kandidat. 
Kao što je već uobičajeno, ta tema se zatim danima sporadično pojavljivala u medijima i u izjavama funkcionera vladajuće partije, a predsednica skupštine Maja Gojković je prošlog vikenda rekla da “treba sačekati Vučićevu odluku još nekoliko dana”. 
Ona kaže da se razmatraju svi aspekti koji bi mogli da izazovu raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, “na primer da li stranke uz SNS koje podržavaju Vučića dele mišljenje kakvo je mišljenje opozicije…”
Izvor.B92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO