Merkel: Krim i Kosovo ne mogu da se porede!

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas pred parlamentom da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje i naglasila da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova.

Merkelova je obrazlažući politiku nemačke vlade prema Ukrajini, poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog suseda.

Ona je uputila jasnu kritiku na račun Rusije rekavši da Moskva “otvoreno dovodi u pitanje i krši teritorijalni integritet Ukrajine”, prenose nemački mediji.

“Ako Rusija nastavi da destabilizuje situaciju u Ukrajini, lideri EU su spremni da preduzmu dalje korake. Ako Rusija nastavi istim putem, to će biti katastrofa ne samo za Ukrajinu i EU, već i za samu Rusiju”, rekla je ona i dodala da sukobi interesa mogu da se reše samo ako se ne poseže za obrascima 19. i 20. veka.

Merkelova je, takođe, naglasila da se kriza u Ukrajini ne može rešavati vojnim putem i založila se za uspostavljanje Kontakt-grupe za Ukrajinu.

“Mi podržavamo prelaznu vladu u Kijevu u nastojanju da bude vlada za sve građane”, rekla je ona i založila se za slobodne izbore i snažnije učešće civilnog sektora.

Prema njenim rečima, partnerstvo između EU i Ukrajine nije upereno protiv Rusije.

Za slučaj da Rusija nije spremna da se “vrati na put prava”, treba računati sa sankcijama, u šta spadaju zabrana putovanja, zamrzavanje računa i otkazivanje samita EU-Rusija, navela je ona.

Današnjoj sednici Bundestaga i kancelarkinom obraćanju prisustvovao je i ambasador Ukrajine u Berlinu.

Agencija Rojters ocenjuje da je Merkelova danas upotrebila najoštriju retoriku prema Rusiji od izbijanja krize u Ukrajini.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO