Mala matura: Treći test donosi osam bodova!

test

Na testu iz maternjeg jezika na maloj maturi moguće je ostvariti maksimalno 16 bodova, kao i na testu iz matematike. Na kombinovanom testu učenici će moći da dobiju maksimalno osam bodova, odlučilo Ministarstvo prosvete, prenosi “RTS”.

Ministarstvo prosvete donelo je odluku o polaganju završnog ispita za osmake. Đaci će polagati tri testa – iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test i to tako da treći test donosi osam, a srpski i matematika po 16 poena. Za upis u srednje škole vrednovaće se i školski uspeh, odnosno maksimalnih 60 poena.

Kombinovani test sadržaće pitanja iz 5 oblasti – fizike, hemije, istorije, biologije i geografije. Početkom godine učenicima će biti dostupne i zbirke sa model zadacima, a tokom drugog polugodišta osmaci će imati i probne testove.

Probni testovi neće biti ocenjivani, ali će ukazati i učenicima i nastavnicima na oblasti u kojima treba intenzivirati učenje i pripremu za polaganje završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Ljubiša Antonijević iz Ministarstva prosvete i nauke kaže da je završni ispit apsolutno potreban.

– On nije potreba roditelja, već učenika, to je jedna od mera kojom mi moramo da vrednujemo sistem u svojoj zemlji – gde nam se nalaze učenici, koji su nivoi, šta znaju, šta ne znaju -, ističe Antonijević.

Zorana Lužanin iz Nacionalnog prosvetnog saveta kaže da završni ispit treba podržati po svaku cenu.

– Dete treba da shvati da nije više tako malo, da roditelj shvati koja su im prava i obaveze, da ih previše štitimo -, kaže Lužanin.

Roditelji ističu da je nije reč o testu za đake već i za profesore. Pitaju na koji način će đaci biti u stanju da odgovore na pitanja, za koja u školi nisu pripremani.

Sonja Stamenović iz Inicijative “I roditelji se pitaju” kaže da nastavnici nemaju ni znanja ni veštine da vode nastavu na takav način da deca znaju kako da odgovaraju na te zadatke.

– Ja sam pogledala jedno od tih pitanja danas i pitanje glasi – zašto kit živi u morskoj sredini, između ostalog odgovor je zbog sile potiska, ali ja ne znam da li su deca na taj način razmišljala dok su bila u školi -, kaže Stamenovićeva.

Strah je opravdan ako se zna da na sličnim, PISA testiranjima srpski đaci loše prolaze. Šef tima za sprovođenje PISA testova Dragica Pavlović kaže da je program prezasićen akademskim znanjem.

– To je oblast u kojoj se naši učenici bolje snalaze, kada ih izvedete malo sa tog terena oni pokazuju nesigurnost -, objašnjava Pavlović.

Neizvesnost oko trećeg testa izazvalo je oštre polemike u javnosti i inicijative da se on odloži. Stručna javnost negodovala je zbog predloga usvojenog u Nacionalnom prosvetnom savetu, prema kome je kombinovani test trebalo da nosi duplo više poena nego srpski i matematika, a to je odlukom ministarstva izmenjeno.

Ranije danas podignuta je optužnica protiv četvoro osumnjičenih za krađu testova za polaganje male mature u junu ove godine.

sandzakhaber / izvor: rts.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO