Mačka bi vas pojela kao tigar, al’ je mala

tumblr_mehqpksl5q1rmnyn1o1_500

Tigar i druge velike životinje iz porodice mačaka rođene su ubice, jer su muskulatura i mesožderstvo bukvalno upisani u njihovim genima, navodi se u studiji u kojoj je prvi put dešifrovan genom tigra.

Tigar (Panthera tigris) je najveći iz porodice mačaka i postoji od 3.000 do 4.000 tih životinja u prirodi širom planete. Neke podvrste tigrova su izumrele u 20. veku, zbog čega naučnici smatraju da je bitno istražiti preostale tigrove koji su u kategoriji ugroženih vrsta životinja.

Ekipa naučnika, većinom iz Azije, prvi je put dešifrovala genom sibirskog tigra (Panthera tigris altaica), koji je najveći od svih tigrova, a potom su s njim uporedili genom domaće mačke, bengalskog tigra (Panthera tigris tigris), snežnog leoparda (Panthera uncia), koji živi u azijskim planinama i lava (Panthera leo).

Naučnici nisu bili iznenađeni kad su uvideli 95,6 odsto sličnosti genoma sibirskog tigra i domaće mačke. Tigar ima kao i ostali rođaci isti njuh i senzornu percepciju.

Podaci o sibirskom tigru bi mogle da se upotrebe za očuvanje vrste i naseljavanje tigrova na određenim područjima, zaključuje se u studiji objavljenoj u Parizu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO