Lokalni izbori u Turskoj 2014: Hoće li vladajuća stranka zadržati desetogodišnju vlast u Istanbulu?

lokalni-izbori-u-turskoj-2014-hoce-li-vladajuca-stranka-zadrzati-desetogodisnju-vlast-u-istanbulu

Glasači će u nedjelju izabrati gradonačelnika Istanbula, ključnog grada za AK Parti.
Izbor za gradonačelnika Istanbula, koji će se održati u nedjelju, odrediće sudbinu najveće turske provincije, iste one u kojoj je počela priča vladajuće AK Parti.
Kandidat Stranke pravde i razvoja (AK Parti), aktuelni gradonačelnik Kadir Topbaš, osvojio je 44,2 posto glasova na izborima 2009. godine. Ostalo je tek dva dana do lokalnih izbora na kojima će od građana zatražiti podršku za treći uzastopni mandat na ovoj poziciji.
Njegov protukandidat će biti Mustafa Sarigul, načelnik istanbulske opštini Sisli – centra trgovine i shoppinga u Gradu na Bosforu. Sarigul je član glavne opozicione stranke: Republikanske narodne partije (CHP) i povratnik je na političku scenu od novembra prošle godine. Razlog njegovog izostanka u prethodnom periodu bio je interni sukob sa bivšim liderom stranke CHP – Denizom Baykalom.
Izbori koji će se održati u nedjelju odlučiće gradonačelnika Istanbula, poziciju koja je u periodu između 1994. i 1998. godine povjerena sadašnjem premijeru Republike Turske – Recep Tayyip Erdoganu.
Erdogan je na toj poziciji bio veoma uspješan u riješavanju ključnih pitanja poput nedostataka u vodosnabdijevanju, zagađenja i saobraćajnih gužvi.
Nakon više od jednog desetljeća, u Istanbulu se provodi nekoliko novih, ambicioznijih projekata: treći most preko Bosfora, treći međunarodni aerodrom i umjetni plovni put nazvan “Canal Istanbul” dizajniran tako da na minimum smanji rizik brodovima koji prevoze sirovu naftu preko Bosfora.
Sarigul, kao glavni opozicioni kandidat, protivi se lokacijama i načinima provođenja projekata, tvrdeći da će uzrokovati štetu okolišu. Smatra da ih je potrebno relocirati na neka druga mjesta. Topbaš, međutim, tvrdi da su njegove tvrdnje lažne i bazirane na političkim kalkulacijama.
Bosfor je transportni koridor za najmanje 55 hiljada brodova godišnje. Oko 16 hiljada brodova su tankeri, koji prevoze gorivo i za koje Topbaš tvrdi da su uzrok brojnih požara u proteklih nekoliko godina, što ugrožava ostali saobraćaj u ovom moreuzu.
Ukoliko bude izabran za gradonačelnika Istanbula, Sarigul planira obnovu njegovog distrikta Beyoglu, na evropskoj strani. Najavio je uklanjanje reklamnih panoa i klima-uređaja koji vise na zidovima zgrada. Izgradnja školskih ustanova otpornih na zemljotrese je još jedan od planova u Sarigulovoj kampanji. Njegov plan je srušiti 50 postojećih školskih zgrada, a zatim ih ponovo izgraditi.
Topbaševa kampanja uključuje i obnovu gradskih šumaraka u osam regija koje okružuju Istanbul, u narednih pet godina.
– Ankara između AK Parti i MHP –
Gradonačelnik Ankare, Melih Gokček, na toj je poziciji već rekordnih 20 godina. Njegov najjači protukandidat je Mansur Yavas, kandidat Stranke nacionalističkog pokreta (MHP). Njihove kampanje su fokusirane na poboljšanje javnog transporta u glavnom gradu Turske i očuvanju starih dijelova grada.
– Izmir: Uporište turskih ljevičara od 1999. godine –
Izborna neizvjesnost vlada i u trećem po veličini gradu u Turskoj. Njegova populacija, od oko četiri miliona stanovnika, odlučivaće između bivšeg turskog ministra prometa – Binali Yildirima, kandidata AK Parti i aktuelnog gradonačelnika Aziza Kocaoglua, kandidata CHP, koji tu funkciju obnaša od 2004. godine.
Njihove kampanje baziraju se na basnoslovnim infrastrukturnim ulaganjima u transport, ubrzavanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.
Yildirim najavljuje 35 “projekata divovskih razmjera” – simbolično, po broj 35, što je oznaka automobilskih tablica za Izmir. Ukupna vrijednost projekata je 17,46 milijardi turskih lira.
Kocaoglu pak namjerava dalje razvijati rekreativne zone oko Izmirskog zaljeva i unaprijediti javni transport u ovom milionskom priobalnom gradu.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO