“Ljubav prema Poslaniku, od Hidžaza do Istanbula”

Ankara – Uprava za vjerska pitanja u Turskoj,u okviru obilježavanja sedmice rođenja Poslanika Muhammeda (a.s.) u 2014. godini, u saradnji sa Ministarstvom kulture i turizma organizovaće veliku izložbu.

Jedinstvena djela koja se do danas nisu izlagala na istom mjestu, u saradnji sa sponzorom i vlasnikom brenda Ülker, Yildiz Holdingom, biće izložena na izložbi ‘Aşk-ı Nebi’, uz centralnu temu  “Ljubav prema Poslaniku, od Hidžaza do Istanbula”.

U sklopu manifestacija povodom obilježavanja 1443. godišnjice od rođenja posljednjeg Božijeg poslanika hazreti Muhammeda (a.s) u 2014. godini , izložba ‘Aşk-ı Nebi’ – “Ljubav prema Poslaniku, od Hidžaza do Istanbula” biće održana u dva dijela, u Topkapi palati i Aja Sofiji.
Svečano otvorenje izložbe održaće se 8. aprila, a otvorenju će prisustvovati zamjenik turskog premijera prof. dr. Emrullah Išler, ministar kulture i turizma Omer Čelik i predsjednik Uprave za vjerska pitanja u Turskoj, prof.dr. Mehmet Gormez. Obje izložbe će biti otvorene za posjete do 15. jula.
U prvom dijelu izložbe, koja će biti otvorena u Topkapi palati, posjetioci će moći vidjeti mushafe iz 16. i 17. stoljeća, Siya-i Nebi knjige, Muhamedije, Delailül Hayrate, levhe, zbirke kaligrafskih radova, primjerke koji se čuvaju u odjelu Svetog naslijeđa među kojima i Poslanikov ogrtač, zatim djela, posude za ružicinu vodu, draguljima ukrašene lampe, dlake Poslanikove brade, posuda iz koje je Poslanik pio vodu i pismo koje je Poslanik Muhammed (a.s.) poslao koptskom vladaru Mukavkisu, a koje je u zadužbinu ostavila Osmanska dinastija i od strane Fahrettin paše su doneseni iz Medine u Istanbul.
Na izložbi u Aja Sofiji biće izložena odabrana kaligrafska djela posvećena Poslaniku čiji su autori kaligrafi današnjice. Neki od kaligrafa čija će djela biti izložena su Fuad Başar, Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu, Hüseyin Öksüz, Abdurrahman Depeler, Adem Sakal, Ali Toy, Cevad Horan, Davud Bektaş, Erol Dönmez, Fatih Özkafa, Ferhat Kurlu, Mehmed Özçay, Mehmet Memiş, Muhammed Yaman, Mustafa Parildar, Osman Özçay, Ömer Faruk Özoğul, Savaş Çevik, Seyit Ahmed Depeler, Tahsin Kurt, Yılmaz Turan i Nuria Garcia Masip.
Izložba ‘Aşk-ı Nebi’ je najvažnija izložba radova klasične islamske umjetnosti koja je organizovana ikada. Na izložbi, na kojoj će neka djela biti po prvi put izložena, biće predstavljeni i kaligrafski radovi iz inostranstva.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO