Ljajić: Sporazum s Evroazijskom unijom do novembra

1536

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da do novembra očekuje potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EEU), ali da to zavisi od druge strane, ne od Srbije.

“Očekujemo nacrt tog sporazuma, a nakon toga sledi formiranje njihovog pregovaračkog tima i usaglašavanje teksta tog sporazuma” rekao je Ljajić za RTS.

Prema njegovim rečima, cilj je da se postojeći nivo liberalizacije proširi na nove proizvode kao što su automobili FIAT, šećer, vino, živinsko meso, duvan, pojedine vrste sireva, vrste pamuka.

“Tekst sporazuma zavisi od svih pet zemalja-članica EEU. U pregovaračkoj fazi će se dogovoriti i broj Fiatovih vozila koji ćemo izvoziti na to tržište. Mi smo jedna od retkih zemalja koja ima sporazum i sa EU i sa ovom unijom, zbog čega smo interesantni stranim investitorima”, rekao je Ljajić.

U Evroazijskoj ekonomskoj uniji Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija, što je, rekao je Ljajić, ogromno tržište koje otvara nove mogućnosti Srbiji.

“Rekordna turistička godina”

Ljajić je rekao i da je 2016. rekordna po turističkom prometu.

“Imamo rast od 13 odsto kada se radi o broju turista, 14 odsto rast deviznog priliva i 15 odsto rast noćenja i ovo je odlična turistička godina”, rekao je Ljajić.

Do sada su prodate 44 hiljade vaučera domaćim turistima, rekao je ministar i ponovo pozvao građane da odmor provedu u Srbiji.

izvor: N1