Ljajić – Buduća vlada s manje koalicionih partnera

Da li vas i to što odlično poznajete političke protivnike čini poželjnijim u novoj koaliciji sa SNS?

– Ne mislim da je to bio razlog što sam postao deo ove koalicije, niti mislim da se radi o nekoj posebnoj prednosti. Svi mi koji smo dugo na političkoj sceni se dovoljno dobro poznajemo, ali ta činjenica nam ne donosi nikakvu prednost kada se radi o mišljenju i stavovima glasača.

Odakle vi u priči o Zakonu o radu i zašto sa vama i Vučićem u razgovoru sa sindikatima nije učestvovao ministar rada Jovan Krkobabić?

– Zato što sam pet godina bio ministar rada, zato što sve te ljude koji vode sindikate i udruženja poslodavaca poznajem. Nismo uvek bili u idealnim odnosima, ali smo sarađivali i svi zajedno smo prepoznali koliko je važno da se smanje tenzije povodom donošenja Zakona o radu. Uz sve te razloge, ključna stvar je bila naša namera da afirmišemo socijalni dijalog kao način rešavanja sporova i jedini put kojim se može doći do izmena Zakona o radu koje sindikat neće odbaciti, a doprineće rešavanju ekonomskih i privrednih problema.

Da li ste to viđeni za novog ministra privrede ili rada?

– Ne, nismo razgovarali ni o jednom od rešenja koje pominjete, niti se u okviru koalicije razgovaralo o bilo kakvim rešenjima u pogledu izvršne vlasti. Trenutno smo potpuno fokusirani na kampanju i predstavljanje našeg programa.

Može li tehnička vlada da priprema zakone i pregovara sa sindikatima?

– Ne može da priprema zakone, ali može da pregovara, i to ne samo sa sindikatima već i sa svim drugim društvenim akterima. Mi smo ovim razgovorima hteli značajno da ubrzamo proces i pomognemo budućem ministru rada da što pre dođe do nacrta zakona.

U čemu bi taj zakon o radu trebalo da se razlikuje od zakona Saše Radulovića?

– Mislim da je napravljena greška u koracima kada se radi o Predlogu nacrta zakona o radu, jer je izostala neophodna priprema i prethodna diskusija sa sindikatima i poslodavcima. Mi ćemo pokušati da dođemo do rešenja za koja postoji najveći stepen saglasnosti socijalnih partnera. Moramo biti strpljivi u pokušaju da dođemo do što šireg konsenzusa i saglasnosti oko ključnih odredaba.

Da li će buduća vlada biti nalik ovoj sadašnjoj?

– Zaista nam je potrebna vlada sastavljena od što manjeg broja koalicionih partnera, jer što vlada bude homogenija, i politički i matematički, to će joj biti veće šanse da bude efikasnija. Hendikep mnogih vlada od 2000. godine ležao je upravo u činjenici da su sastavljene od prevelikog broja stranaka, što je usporavalo proces donošenja odluka, pa samim tim i reforme.

Koliko će Srbija izgubiti dok nova zakonodavna i izvršna vlast ne bude formirana?

– Dobro je što će kampanja biti kratka, a i period formiranja vlade bi trebalo skratiti koliko je moguće. Idealno bi bilo kada bismo do 1. maja imali i konstituisan parlament i formiranu vladu, jer poznato je da period izbora nikad nije dobar za kreiranje poslovnog ambijenta i privlačenje stranih investicija. Zato se mora požuriti i s predizbornim i s postizbornim procedurama, jer mi stvarno nemamo vremena za gubljenje.

Kažete da jedino koalicija oko SNS ima plan i viziju. Zar te planove i vizije niste mogli da sprovodite i u ovoj vladi?

– Činjenica je da je aktuelna vlada postigla rezultate, pre svega u oblasti evrointegracija, u rešavanju pitanja Kosova, kao i u borbi protiv korupcije i kriminala, a istovremeno je počela ekonomske reforme. Nažalost, i ova vlada je, poput prethodnih, morala da rešava nasleđene političke probleme. Novoj vladi, kada bude formirana, apsolutni prioritet i vitalni državni interes biće rešavanje ekonomskih i socijalnih problema i na tom polju će se meriti njen budući uspeh.

Iako vlast često govori da je mnogo učinjeno na reformama, običan građanin teško da može da se seti ijedne.

– Mnoge reforme koje su pokrenute još 2000. godine nisu sprovedene do kraja dobrim delom i zbog toga što su te vlade bile heterogene, zbog čestih izbornih ciklusa, ali i zbog toga što su se stranke plašile da će izgubiti na rejtingu ukoliko sprovedu nepopularne, ali neophodne reforme. Nova vlada morala bi da se uhvati u koštac i dovede sve reforme do kraja, pa makar je to koštalo gubitka na narednim izborima. Za sprovođenje tih reformi potreban je ceo mandat nove vlade od četiri godine.

Politički oponenti optužuju vlast da je načinila napredak samo u zapošljavanju partijskih kadrova.

– Ja mogu da govorim samo u ime svoje stranke. I da sam hteo da zapošljavam partijske kadrove, nisam imao gde, jer moja stranka nije upravljala nijednim javnim preduzećem. Što se ministarstva tiče, od svih državnih sekretara i pomoćnika ministra samo je jedan član SDPS.

Kao ministar trgovine i telekomunikacija niste baš briljirali.

– To je možda vaša subjektivna ocena, jer u svim istraživanjima javnog mnjenja ja sam svrstavan među tri najbolje ocenjena ministra. Istina je da je ovo potpuno drugačiji resor od onog koji sam imao u prethodnom mandatu. To ne znači da nisam zadovoljan onim što smo učinili u ovom resoru.

Šta bi sa obećanjem da će TV pretplata biti ukinuta?

– Moramo čekati zakonske izmene za to.

Obećano je i otvaranje kancelarije za brze odgovore.

– Da bi kancelarija za brze odgovore proradila na državnom nivou potrebna je izmena nekoliko zakona, među kojima je najvažniji Zakon o planiranju i izgradnji.

Ni obećanja o novim investicijama se nisu ispunila.

– Srbija jeste prepoznata kao investiciona destinacija, verovatno najznačajnija u regionu, s najvećim potencijalima, ali da bi ti potencijali bili iskorišćeni, moramo značajno da smanjimo birokratske procedure i na tome ćemo raditi.

SNS odlučuje o postizbornoj koaliciji

Naslućuje se da vaš koalicioni partner SNS ne želi u budućoj vladi da vidi SPS.

– Nije bilo razgovora o tome s kojim će partnerima biti formirana buduća vlada, jer to bi bilo i potpuno nezahvalno, ali i kontraproduktivno.

Da li bi vaši partneri mogli biti LDP ili DS?

– Rekao sam već da o tome nije bilo govora, a i kada se, nakon izbora, bude postavila ta tema, o njoj će prevashodno odlučivati SNS.

Rezultat

Kakav izborni rezultat očekujete?

– Očekujem pobedu naše koalicije. Ali, bez obzira što nas svi već vide kao pobednike, ništa nije rešeno. Izbori uvek nose dozu neizvesnosti, pa ćemo mi u koaliciji morati debelo da se potrudimo da 16. marta tu pobedu i overimo.

izvor.Danas.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO