Kuva se sa Pala – SDS priprema doček Krajišniku

BANJALUKA/PALE (AA) – Momčilo Krajišnik, koga je Žalbeno vijeće Haškog tribunala u martu 2009. godine osudilo na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini u periodu od jula 1991. do decembra 1992. godine, nakon izdržane dvije trećine zatvorske kazne koju je služio u Velikoj Britaniji, 30. avgusta vraća se na Pale gdje živi njegova porodica.

foto: AA
foto: AA

Kako izvještava dopisnik agencije Anadolija (AA), Krajišnik se na slobodu vraća uz svečani doček koji organizuje Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Pale, a u skladu s odlukom najvišeg rukovodstva te stranke. Doček će biti organizovan 30. avgusta u 17 sati na Promenadi na Palama.

Kako se uvjerila i ekipa agencije Anadolija, već danas su Pale, u kojima živi Krajišnikova porodica, izlijepljene bilbordima kojima se građani pozivaju da dočekaju osuđenog ratnog zločinca, uz poruku: ”Dobrodošao”. Inače, Krajišnik bi, kako je navedeno i u odluci o njegovom puštanju na slobodu, trebao u buduće da radi na benzinskoj pumpi čiji su vlasnici članovi njegove porodice, tačnije njegova djeca.

Prema riječima načelnika Pala Miodraga Kovačevića na dočeku će Krajišnika prvi pozdraviti predsjednik SDS-a Mladen Bosić, a očekuje se dolazak i velikog broja građana iz Hercegovine, koji Krajišnika, kazao je ratni načelnik Trebinja Božidar Vučućević, smatraju „velikim sinom srpskog naroda“.

Porodica Krajišnika potvrdila je da je Vlada RS ponudila svoj avion kojim bi Krajišnik iz Londona doputovao u BiH, ali je „zbog tehničkih problema odlučeno da on doputuje redovnim letom“.

No za transport od Beograda do Pala, Vlada RS ustupit će svoj službeni helikopter.

I dok građani širom bosanskohercegovačkog entiteta RS pozdravljaju izlazak Krajišnika iz zatvora, žrtve ratnih zločina za koje je Krajišnik osuđen sa zgražavanjem i tugom komentarišu ovaj događaj.

U izjavi za agenciju Anadolija predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je  da nikome ko istinski želi u BiH suživot i toleranciju ne ide u prilog „ceremonija koja se priprema za Krajišnikov povratak s izdržavanja  zatvorske kazne“.

„Kada se ima u vidu šta su i kakve strahote i torture žrtve u minulom ratu pretrpjele, a posebno logoraši zbog čega je, između ostalog i osuđen Momčilo Krajišnik,  njegov doček kao heroja je guranje prsta u oko žrtvama. To je posebno strašno jer žrtve su dalje prepuštene same sebi, a i danas su bez ikakvih zakonskih prava. No, BiH je, nažalost, takva država“, istakao je Mešković u razgovoru za AA.

On je upozorio da ovakvim postupcima SDS-a i vlasti RS odaslana loša poruka generacijama stasalim nakon rata.

”Oni će smatrati da su Krajišnikova djela veličanstven akt”, dodao je.

krajisnik2
krajisnik i pre boravio na Palama, sa velikim merama obezbeđenja

– BiH da prođe proces denacifikacije – 

Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta BiH komentarišući pripremu dočeka Krajišnika u koju su uključeni predstavnici i lokalnih i vlasti RS podvukao je da je „najgore od svega što je i dalje isti pristup ratnim zločinima kao što je to bilo i 1992. godine“.

„I dalje se održava teorija da se svako branio i da su počinioci ratnih zločina heroji. BiH društvo nije se opredijelio da se liječi, a ono što je posebno pogubno za budućnost  BiH jeste činjenica da ova država nije ušla u proces suočavanja s prošlošću“, upozorio je Dizdarević u izjavi za agenciju Anadolija.

Istakao je da u tome i leži opasnost da se zlo jednom počinjeno u budućnosti ponovi.

Iz tih razloga smatra Dizdarević učinjena je velika pogreška što BiH nije nakon rata prošla kroz proces denacifikacije, kako je to rađenu u postnacističkoj Njemačkoj.

„Zapravo cijeli je region trebalo denacifikovati“, naglasio je Dizdarević. Dodao je da za to odgovornost snosi i međunarodna zajednica, koja je i u  miru, dozvolila da se  ratni akteri kandiduju na prvim izborima.

– Šizofrena situacija u RS – 

Psiholog Srđan Puhalo iz Banjaluke kazao je da doček koji se priprema Krajišniku „samo potvrđuje da suđenja za ratne zločine i presude Haškog tribunala imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na javnost u RS“.

„Ovdje se godinama stvara klima da se Haški sud posmatra kao politički i nepravedan, jer se, kao, sudi samo Srbima, pa se i presude doživljavaju kao nelegitimne. I političke i intelektualne elite presude Tribunala ignorišu, što u konačnici dovodi do jedne šizofrene situacije da se čovjek koji je osuđen za ratne zločine doživljava kao heroj“, izjavio je za agenciju Anadolija Puhalo.

– Utemeljitelj RS – 

Iz tih razloga, dodaje Puhalo, „sada se Krajišnik, kao i oni prije njega, RS-u doživljavaju kao žrtve, a ne zločinci“.

„Nažalost ratni zločinac se tretira kao utemeljitelj RS-a, pa se time i ratni zločin amnestira, jer je RS iznad morala i iznad univerzalnih vrijednosti“, upozorio je Puhalo.

Ono što je opasno, zaključio je Puhalo, „jeste postojanje kontinuiteta politike i vlasti u RS u odnosu na Haški tribunal i presude koje je izrekao“.

 

(AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO