Kupovina novih vozila u Srbiji u 2016. godini porasla za 22 odsto

489

Kupovina novih vozila u Srbiji u 2016. godini porasla za 22 odsto, ali daleko od rekordne 2008. Razlog povećanja povoljniji krediti, i u evrima i u dinarima, ali i privredni rast

U Srbiji je u 2016. godini prodato 26.525 novih vozila pokazuju podaci Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova i MUP Srbije. To je za 22 odsto više nego u 2015. godini kada je prodato 21.784 automobila! Još važnije je, kažu uvoznici, to što je trend rasta nastavljen posle sušnih godina i ulaska u veliku krizu posle berićetne 2008. kada je prodato u ovom uslovima, i dalje nezamislivih 57.000 novih vozila!

Razlozi bolje prodaje su brojni. Od povoljnijih kredita do smanjivanja marži. “Fijat” na primer uspešno sprovodi akciju “staro za novo”, a u tome su mu se pridružile i brojne druge kompanije (i dalje bez ikakve pomoći države) a banke su ponudile i beskamatne kredite ali i dinarske, bez učešća sa manjim kamatnim stopama i to na rate do 84 meseca.

– Ne treba zanemariti ni privredni rast – kaže dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika. – Ne samo da su građani rešili da obnove svoj vozni park već su to uradile i kompanije. Pri tome su se i uvoznici prestrojili, uveli mnoge novine u poslovanje i to je moralo da da rezultat.

Najprodavaniji brend bio je i lane “Fijat” a kompanija “Fijat Krajsler automobili Srbija” je uz činjenicu da je prodala 4.330 novih automobila ukupno, imala i najprodavaniji automobil. Ta laskava titula je ponovo pripala domaćem vozilu “fijatu 500L” koga je pazarilo 2.000 naših sugrađana.

Velikog razloga za zadovoljstvo imaju i u kompaniji “Reno-Nisan Srbija” koja je pored ova dva brenda zastupnik i prodavac i japanskog “Nisana”. Ukupno, računajući sve tri marke, ova kompanija je prodala 4.216 vozila. “Reno” je prodao 2.077 automobila, “Dačija 1.682 i “Nisan” 457.

– Zadovoljni smo jer je prodaja “Renoa” u Srbiji porasla na godišnjem nivou za 60 odsto. “Dačija” je u 2016. prodala za 30 odsto više vozila nego u 2015. a “Nisan” za 12 odsto. – Očekujemo da i u 2017. nastavimo sa dobrim poslovanjem – kaže direktor kompanije “Reno-Nisan Srbija” Milan Belin.

Skoro da nema uvoznika koji nije zadovoljan prošlogodišnjim rezultatima. Išlo je veoma dobro i prodavcima luksuznih automobila. Najviše su se radovali dileri “Audija” koji su isporučili 688 vozila. “Mercedes” je plasirao 493, a “BMV” 462 automobila.

Za premijum brendove nikada nije bilo krize ni na srpskom tržištu. Zato i ne čudi da su u prošloj godini prodavci ovoh vozila imali pune ruke posla. Tako je na primer, superluksuzne i skupocene “poršee” u Srbiji lane pazarilo čak 103 sugrađana!

Izvor: Novosti.rs