Kralj Abdulah želi imenovati svog brata Moqrena princom nasljednikom

DUBAI – Kralj Saudijske Arabije 90-godišnji Abdullah želi postaviti svog polubrata, princa Moqrena i njegovog sina Mitaba, na drugi, odnosno treći položaj u redu naslijeđivanja, izjavio je u četvrtak novinskoj agenciji AFP saudijski izvor blizak vlasti.

U aktuelnoj šemi, ako kralj Abdallah umre, njegov polubrat, 79-godišnji princ Salman koji ima zdravstvenih problema, bi trebao da ga naslijedi.

Vijeće koje se sastoji od 34 princa iz kraljevske porodice, je trebalo imenovati budućeg princa nasljednika.

Međutim, kralj je sazvao Vijeće da bi tražio da se odobri njegova odluka da se imenuje 69-godišnji Moqren, kao princ nasljednik, “u slučaju pristupanja na prijestolje princa nasljednika Salmana ili u negovom odsustvu”, dodao je ovaj izvor.

On je objasnio da je princ Salman, zamjenik premijera i ministar odbrane, bolestan i “mogao bi odlučiti da više ne pretendira na prijestolje” zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Kralj je informirao Vijeće o svojoj želji da imenuje svog najstarijeg sina Mitaba, drugog zamjenika premijera, mjesto na kojem je sada princ Miqren, što je drugi iz reda nasljeđivanja.

– Otprilike je jedna trećina članova Vijeća odobrena, i od princa Salmana se traži – da da svoje jamstvo “da njegov sin, princ Mohammed bude imenovan za ministra odbrane”, također prema istom izvoru.

Skladno pravilima o nasljeđivanju koja su na snazi, prvi svjetski izvoznik nafte se može prenositi s jednog brata na drugog, poštujući pravo prvorođenog sina, među sinovima kralja Abdel Aziza (Ibn Sauda), osnivača kraljevine.

 

(FENA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO