Kraj Windows XP-a “startni znak” za hakere

55426395452b858f4e9e82342536006_orig

Korisnici operativnog sistema Windows XP će nakon ukidanja podrške u aprilu sledeće godine biti pod velikim rizikom od napada hakera, koji će na svaki način pokušati da iskoriste situaciju u kojoj će veliki broj računara ostati sa “rupama” i neažuriranim oerativnim sistemom.
Oni koji ne nadograde operativni sistem u trenutku kada Microsoft u aprilu 2014. godine bude ukinuo bilo kakvu podršku korisnicima, praktično će biti na “brisanom prostoru”, a stručnjaci za sigurnost su saopštili da će taj trenutak zapravo biti “pucanj startnog pištolja” za hakere koji će krenuti u “lov” na ranjive kompjutere, koji će ostati neažurirani.

Ranije ove godine, Tim Rejns, jedan od direktora u Microsoftu je upravo ukazao na ovaj problem, jer će istog trenutka kada Microsoft bude izbacio poslednje bezbednosne postavke za operativni sistem, napadači odmah pokušati da preokrenu te postavke i pronađu slabosti, kako bi kasnije to iskoristli za neku vrstu zloupotrebe ili krađe podataka.

“Ukoliko se to desi, napadaći će pokušati da razviju i u sistem ubace kod uz pomoć koga će moći da iskoriste sve slabosti i “rupe” u operativnom sistemu, a s obzirom da Microsoft više nikada neće objavljivati nikakve zakrpe za Windows XP, njegovi korisnici će biti pod maksimalnim rizikom zauvek”, rekao je Rejns.

Microsoft je na tržište izbacio 2001. godine, a poslednje ozbiljna stabilna verzija programa je bio Service Pack 3 koji je objavljen u aprilu 2008. godine. Glavna podrška za XP prestala je 2009. godine, ali je odlučeno da se period produžene podrške ipak produži do aprila 2014. godine.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO