Kosovski biznismen poginuo u padu aviona kod Skoplja

602

Među putnicima u malom avionu “pajper” koji se srušio kod Skoplja, bio je i kosovski biznismen sa italijanskim pasošem Visar Begaj, prenose danas makedonski mediji.

Pozivajući se na kosovske i italijanske medije, navode da je u avionskoj nesreći u utorak posle podne poginulo pet muškaraca i jedna žena. Avion se srušio nekoliko minuta pre sletanja na skopski aerodrom, u blizini sela Kožle.

Mediji navode da su sa Begajem koji je vlasnik nekoliko firmi registrovanih u Slovačkoj bili predsenik sportskog aero kluba “Trevizo” Frančesko Montanjer koji je i upravljao avionom, potpredsednik kluba Dario Bastasin, Luka Dale Mule, Ilarina Bertio i Anđelo Kalegari.

Ta grupa je iz Italije u Prištinu putovala poslovno u vezi aktivnosti Aerokluba “Trevizo”, a trebalo je i da obeleže godišnjicu sportskog kluba u Istoku na Kosovu koji je osnovan uz podršku italijanskog kluba. Sa avionom koji je pao letela su još tri mala aviona koji su, po planu sleteli na skopski aerodrome da dopune gorivo.

Navodi se da su avioni koji su leteli iz Treviza za Prištinu, morali da dopune gorivo u Skoplju, jer prištinski aerodrom nema vrstu kerozina koju koriste mali putnički avioni.

Ostaci aviona, koji je pao desetak kilometara pre skopskog aerodroma pronađeni su kasno sinoć kod sela Kože, tridesetak kilometara jugoistočno od Skoplja. Teren na koji je avion pao je teško pristupačan, a kada je pao padala je jaka kiša.

Kontrola leta je u 17.40 prijavila da je avion “pajper PA 34-200 seneka” nestao sa radara. Pilot je prijavio sletanje na skopski aerodrom, ali nije prijavio da ima problema.

Policija je obezbedila mesto nesreće, a makedonsko državno tužilaštvo je započelo istragu.

izvor: N1