KORMORANI U PRIJEPOLJU POJEDU PREKO 150 TONA RIBE

Novi Pazar – Prijepolje -Potpećko jezeo i Lim i ove zime su zaposednuti “Kormoranima” ima ih na hiljade i pričinjavaju veliki štetu ribljem fondu, a na ovaj problem upozoravaju ribolovci opštine Prijepolje.

PRIJEPOLJE LIM
U Srbiji se gnezdi hiljadama parova velikog i malog Kormorana međutim u periodu od septembra pa do marta ovaj broj se višestruko uvećava, jer velika jata dolaze na prezimljavanje uglavnom iz skandinavskih zemalja.  U organizacijama za zaštitu životne sredine upozoravaju na veliki značaj ove ptice u prirodnom lancu ishrane a ribolovci kažu da je štetočina.
Dragan Kijanović sekretar opštinske organizacije ribolovaca Lim iz Prijepolja kaže da prema njihovim podatcima oko 1500 do 2000 kormorana ima na teritoriji opštine Prijepolje. I oni u tom vremenu unište veliku količinu ribe.
Besim Beganović predsednik sekretar opštinske organizacije ribolovaca Lim kaže da se taj problem postoji u zadnjih 15 godina i pravi ogromne štete.
“Mi smo računali ako Kormoran jede dnevno 500 grama ribe a njih ima oko 2000 to je 1 tona a ako su oni ovde 4 meseca to je 120 dana to je otprilike 120 tona ribe”.
Beganović kaže da je ta cifra predstavlja zbog dugih zima i veća i da ide i do 150 tona ribe.
Kormoran je 70-tih godina bio ugrožena vrsta međutim nakon određenih mera zaštite ova vrsta ptice se oporavila i sada predstavlja ozbiljan problem. 2011 godine Kormoran je uklonjen sa liste zaštićenih ali Lovci ne žele da ih love a ribolovci predlažu mere podele besplatne municije lovcima koji bi lovili Kormorane.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO