Koreanci dobili benzin iz biljnog materijala!

Korištenjem genetski modificirane Escherichije coli, proces razgrađuje šećer na masne kiseline, a zatim u gorivo.

shutterstock_109564352-617x416

Tim južnokorejskih naučnika prvi put je razvio čisti benzin – koristeći biljni materijal, a njihovo istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Nature.

U jednom skromnom laboratoriju na glavnom naučnom univerzitetu Južne Koreje, Choi Young-Joon slavi uspjeh.

Korištenjem genetski modificirane verzije Escherichije coli, proces, koji je razvio njegov tim, razgrađuje šećer na masne kiseline, a zatim u benzin, identičan onom koji proizvodi naftna industrija.

„Koristio sam Escherichiju coli kao domaćinski soj, jer je njome lako manipulirati, a postoji mnogo alata u tu svrhu te potpune genetske informacije o njoj“, ističe ovaj Korejac, vodeći autor istraživanja.

Sličnim metodama ranije je proizveden dizel, ali ovo je prvi put da je na ovaj način napravljen benzin.

Dobijena tekućina mogla bi ići direktno u bilo koji konvencionalni automobil, ali bi trebalo dugo vremena da se napuni rezervoar, navodi novinar Harry Fawcett, novinar Al Jazeere koji je posjetio južnokorejski grad Daejeon.

„Tim naučnika naglašava da su za sada samo dokazali koncept. Od svakog litra kulture koju stvaraju pomoću šećera i bakterija, proizvedu samo pola grama goriva. Povećavanje procesa na industrijske nivoe, bit će potpuno drugi zadatak“, objašnjava on.

Etička pitanja
Na tom nivou već se proizvodi etanol, od biljaka poput šećerne trske.

Prednost njihovog procesa je, kako kažu korejski naučnici, što je njihovo gorivo spremno za upotrebu u milionima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji se već koriste – bez potrebe za adaptacijom.

No, i ovaj proces se suočava sa istim etičkim pitanjima kao industrija etanola, zbog korištenja energije i poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju goriva, umjesto hrane.

„Ne slažem se s tzv. problemom ‘hrana ili gorivo’. Ako izračunate na osnovu biomase koja se proizvodi na Zemlji, tone biomase propadaju. Dakle, ne morate da koristite hranu, tj. usjeve, kao ni veliku površinu zemljišta“, ističe Lee Sang-Yup sa Instituta za napredne nauke i tehnologije.

Profesor Lee i njegov tim priznaju da će biti potrebne godine istraživanja prije nego što njihovo gorivo iz epruvete stigne na benzinske pumpe.

No, u svijetu u kojem je fosilna goriva sve teže pronaći, kažu da njihova metoda predstavlja alternativu.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO