Kolumna: Što ti Mufti smeta Balaš jel’ zato što još nemaš Salaš!

Djordje Balašević je može se reći dokazani borac protiv šovinizma, nacionalizma, diktature i anarhije. Jedini je koji je digao glas i kroz pesmu i stihove pozivao na mir u vreme rata, na suživot i na obaranje režima Slobodana Miloševića.

Možda je Zukorliću zasmetala pesma “Samo da rata ne bude” koju je Balašević otpevao u vreme rata a koju je čuo na radio stanici dok se hamerom vozio ka Beogradu.
Ili je Muameru zasmetala pesma “Namćor” jer su upravo njega namćora ostavili svi oni najbliži saradnici te ga to pogadja ili ne želi Balaša jer je on simbol otpora režimima u Srbiji pa i onom koji je istog tog Muamera držao na poziciji muftije jer je ćutao kao zaliven dok su se dešavale stravične stvari.
Ili je našem luzeru na svim izborima na kojima je izašao zasmetao naslov pesme “Luzer” jer je nikada nije čuo uživo a naslov ga podseća na dane kada gubi, kada je gubio i kako će gubiti.
Naravno da je našem muftiji i njegovim talalima zasmetala pesma “Živeti slobodno” jer oni koji od njega primaju platu ne žive slobodno i ne smeju da se selame sa braćom, drugovima i prijateljima. Jer, ako to on čuje može se ostati bez posla.
Ili je zasmetala pesma “Ne lomite mi bagrenje” čiji stihovi kažu:
“Verujem, cenjeni sude, da dobro poznajes ljude, vi barem imate posla. jer cud je cud, a sud je sud.
Verujem, cenjena glavo, da si i ucio pravo, da svakom sudis posteno jer cast je cast, a vlast je vlast” a vlast Muamerova traje više od 20 godina tu je mnogo sudskih procesa, divlje gradnje, autokratije….

Da ga podsetimo da je u vreme kada je Srbija bila pod sankcijama Balašević uzeo slovenačko državljanstvo. Javno se suprotstavljao režimu Slobodana Miloševića, držao kultne novogodišnje koncerte u Sava centru i bio ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice.
Balašević ne peva tamo gde je diktatura a to na Muamerovu žalost nije Novi Pazar pa Djole zato i dolazi. Djole peva samo u otvorenim gradovima, velikim gradovima, velikim narodima i narodnim masama onim dobrim ljudima koji znaju ko je on.
Njegov pristanak da dodje u Novi Pazar i održi koncert je dokaz da ovaj grad i ljudi u njemu imaju poštovanje, ugled i ime a to smeta upravo onima koji kao naš Muamer ne žele takvu sliku.
I dok se Muamer voza uz hitove Balaševića sluša ga i žali zato što jedan takav čovek nikada neće mariti za kritike minornih i sitnih duša kao što je on.
Zato će pazarci doći na koncert jer znaju ko je Balašević a ko je Zukorlić koji ih poziva da ne dodju. Jer Balašević je simbol otpora, simbol tolerancije, simbol zajedništva a to poznaje i prepoznaje svaki Pazarac.
Dodjite na koncert da dokažemo da mržnja ne hara ovim gradom već ljubav, razumevanje i otvorena vrata svim dobrim i iskrenim ljudima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO