Ko bi umesto URS mogao da podržava vlast, samostalni poslanici kruna vladajuće koalicije?

UKOLIKO lideri vladajuće koalicije odluče da pojačaju većinu u Narodnoj skupštini, koja je izbacivanjem regionalista spala na 128 poslanika, na klupi za „rezerve“ imaće 19 potencijalnih kandidata.

skupstinaToliko „džokera“, uz samostalce Zaharija Trnavčevića i Emira Elfića, nalazi se u poslaničkim grupama „Zajedno za Srbiju“, SVM i SPO-DHSS. Svi oni su već glasali za neke vladine zakone, što ih je svrstalo u grupu mogućih pojačanja.

Političkom čaršijom već kruže priče da je najbliži Nemanjinoj 11 klub Dušana Petrovića kome bi, navodno, za oblačenje „dresa“ vlasti bio ponuđen resor poljoprivrede. Međutim, on za „Novosti“ kaže da ga niko iz vladajuće koalicije do sada nije zvao:

– Sve su to spekulacije i nijedan resor mi nije ponuđen. Kao što o suštinskim stvarima koje su važne za građane Srbije razgovaram sa mnogima u opoziciji, tako sam spreman da pričam i sa članovima vladajuće koalicije. Želim da saslušam svakoga kome su evropske integracije i ozbiljne ekonomske reforme glavne teme.

Zvaničan poziv nije stigao ni poslanicima iz kluba SPO-DHSS, ali su se iz stranke Vuka Draškovića u utorak donekle i sami ponudili. Jer, uputili su signal da će nastaviti da podržavaju politiku vlasti u evrointegracijama, primeni Briselskog sporazuma i borbi protiv korupcije…

I poslanici SVM su za preteklih godinu dana često bili na strani vladajuće koalicije, a njihov odnos dodatno je ojačan kada je vlast, pre mesec dana, usvojila Deklaraciju o osudi akata protiv mađarskog stanovništva počinjenih 1944-1945. godine. Zato ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi i oni bili „zlatna rezerva“ u parlamentu

Zaharije Trnavčević se i pre formiranja vlade sa premijerom Dačićem dogovorio o formiranju Nacionalnog agrarnog saveta, na čije čelo je postavljen.

– Niko me nije zvao iz vlasti da pređem, a na to bih pristao samo ukoliko dobijem jasne dokaze da će poljoprivreda postati najznačaniji državni resurs. Do sada ih nisam video – kaže Trnavčević za „Novosti“.

Poslanik BDZ Emir Elfić, koji je takođe pritiskao „zelene tastere“ na predloge vlasti, rekao nam je da nije imao pozive iz Nemanjine:

– Izlaskom Dinkića situacija u parlamentu se zakomplikovala. Ukoliko ostane većina od 128 poslanika, ona će biti teško održiva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO