Kapitalno investiranje u Novom Pazaru po evropskim standardima

Novi Pazar – Šesnaest opština i gradova sa područja Srbije dobilo je sredstva i podršku od Stalne konferencije gradova i opština za obuku kadrova u sred potrebe uvođenja kapitalnog (budžetskog ) finansiranja , u skladu sa novim zakonskim propisima. Budžetsko planiranje prema srednjeročnom i dugoročnom periodu podrazumeva vremenski interval od tri godine, počev od 2015. Grad Novi Pazar je, prema rečima člana Gradskog veća, Munira Poturka, prva lokalna samouprava u kojoj će biti pokrenuta obuka stručnih kadrova , po finansijskim sektorima.

“ Obuka definiše pet nivoa za sve sektore pojedinačno u cilju što kvalitetnijeg iskazivanja budžeta na programskoj osnovi.“

Zahvalnost predstavnicima SKGO izrazio je gradonačelnik Novog Pazara ističući da se lokalna samouprava godinama unazad oslanja na savetodavne potencijale Konferencije.

„Sam projekat koji danas promovišemo koristiće da uskladimo ekonomsko budžetsko poslovanje sa evropskim standardima“, rekao je prvi čovek grada. Predstavnik Stalnekonferencije gradova i opština Aleksandar Bučić istakao je nekoliko prednosti programskog budžetiranja.

„Svi gradovi i opštine će od sledeće godine pored postojeće budžetske klasifikacije iskažu na programskoj osnovi. Ovaj način iskazivanja sredstava pomoći će lokalnim samoupravama ali i građanima da na bolji , efikasniji način koriste budžetska sredstva“. Grad Novi Pazar je prvi u kome će projekat biti primenjen, iz razloga što je nakon javnog poziva svim lokalnim samoupravama jedini ispunio sve potrebne uslove. Program „Uvodjenje lokalnih samouprava u plansko kapitalno investiranje” podržva Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Sandzakhaber / izvor: novipazar.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO