Izvještaj TUBITAK-a: Snimci Erdoganovih razgovora su “lažirani”

Istanbul – Nedavno su u javnost procurili snimci navodnih telefonskih razgovora turskog premijera Recep Tayyip Erdogana, za koju je vladina agencija ocijenila da su izmišljeni.
Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Republike Turske (TUBITAK) sačinilo je izvještaj koji je dostavljen javnom tužiocu u Ankari, u kome stoji da su nelegalno stečeni snimci Erdoganovih telefonskih rezgovora lažirani “do u slogove”.
“Riječi (u ovim snimcima) su slagane u slogovima, kako bi se postigao bolji integritet razgovora, umjesto korištenja metode ‘riječ po riječ’ u montaži,” prenosi se u izvještaju.
Iz TUBITAK-a tvrde kako je u ovom činu upotrijebljavan “popularan i često korišten software.”
Turski ministar nauke Nihat Išik je u petak izjavio da napori uloženi u proizvodnju ovih snimaka pokazuju do koje mjere je “paralelna država” – optužena za ilegalno prisluškivanje, spremna da djeluje s ciljem nanošenja štete Erdoganu i njegovoj vladi. Išik je dodao i da su tehnike montaže u ovim snimcima bile “prilično amaterske”.
U jednom od objavljenih snimaka, krajem decembra 2013. godine, navodno je prenesen razgovor između Erdogana i njegovog sina Bilala, obavljen 17. decembra, u kojem je predstavljeno kako razgovaraju o skrivanju velike količine novca, nakon vijesti da su sinovi trojice ministara uhapšeni u okviru istrage o korupciji, istog dana.
Operacija protiv korupcije počela je u Istanbulu, a rezultirala je hapšenjem visokopozicioniranih figura, uključujući i nekoliko poduzetnika. Svi privedeni su nešto kasnije pušteni na slobodu, gdje čekaju suđenje.
Turska vlada je okarakterisala ove aktivnosti kao “prljavu zavjeru” protiv nje, koju je konstruisala “paralelna” grupa birokrata, ugniježdena u ključnim državnim institucijama, poput policije i sudstva, s ciljem da poljulja stabilnost i razvoj Turske.
Vlada je odgovorila na “zavjeru” promjenom sastava Vrhovnog sudskog i tužilačkog vijeća (HSYK) i premještanjem velikog broja policijskih službenika i tužilaca, koje smatra saradnicima “paralelne države”.
Grupa, koja je navodno u vezi sa pokretom koga vodi islamski učenjak nastanjen u SAD – Fethullah Gulen, optužena je za ilegalno prisluškivanje na hiljade ljudi u Turskoj, a to uključuje i razgovora Recepa i Bilala Erdogana.
Erdogan je zaprijetio da će “ući u jazbine” skrivenih neprijatelja, pa su u tom naletu privedeni mnogi službenici policije i sudstva, pod optužbom da su učestvovali u nelegalnom prislužkivanju.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO