Izveštaj MUP-a o Dinkiću prosleđen Tužilaštvu

Mlađan Dinkić je u vreme dok je bio guverner Narodne banke Jugoslavije (NBJ) izdavao Nacionalnoj štedionici poslovni prostor Zavoda za obračun i plaćanje, i to kršeći propise i zakone, stoji u izveštaju MUP koji je, kako piše današnji “Blic”, prosleđen Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Za tadašnjeg guvernera NBJ Mlađana Dinkića navodi se da je raspolagao imovinom ZOP-a bez ičije saglasnosti, dok se za samo iznajmljivanje prostorija zaključuje da nije urađeno u skladu sa propisima i zakonima, kaže izvor “Blica”.

Prema rečima tog izvora, Tužilaštvo će uskoro pokrenuti postupak.

“Proverava se i dokapitalizacija Nacionalne štedionice. Tu se takođe istražuje uloga Dinkića”, kaže izvor i nastavlja: “Ispituje se kako je, nakon što su državna preduzeća uložila kapital u Nacionalnu štedionicu 26. decembra 2001. godine, već 20. maja 2002. usledila odluka da se izda i druga emisija akcija u vrednosti 180 miliona dinara koje su prodavane povezanim privatnim preduzećima za 35 puta manju cenu.”

Mlađan Dinkić za “Blic” kaže da je ceo posao oko izdavanja poslovnog prostora ZOP-a bio u skladu sa propisima.

“Izdavanje poslovnog prostora ZOP-a na osnovu konkursa, pod jednakim uslovima za 13 banaka u Srbiji, od kojih je jedna bila i Nacionalna štedionica, izvršeno je potpuno u skladu sa tadašnjim saveznim propisima koji su regulisali rad Narodne banke Jugoslavije, koju sam vodio pre 12 godina”, rekao je Dinkić.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO