Izraelski parlament razmatra zakon o “podjeli” džamije el-Aksa

94

Izraelski parlament (Knesset) će danas razmatrati prijedlog zakona o “raspodjeli” džamije el-Aksa u Jerusalemu između muslimana i jevreja.

Zakonom bi bilo uređeni vremenski periodi u kojima bi se, u smjenama, u kompleksu oko džamije el-Aksa mogli moliti i jevreji.

“Izraelci žele istjerati muslimane iz džamije el-Aksa, kako bi sagradili svoj Hram na Brdu,” kazao je muftija jerusalemski, Muhamed Husein, za Anadolu Agency.

Komitet za vanjsko i unutrašnje uređenje, koji djeluje pri Knessetu, spreman je u razmatranje staviti zakon koji je predložio zamjenik izraelskog ministra za vjerska pitanja – Eli Ben Dahan, po kojem bi se jevrejima praktično osigurali određeni vremenski periodi za molitve u haremu džamije el-Aksa.

Prijedlog je izvorno načinila grupa aktivista stranke Likud, samozvanih “Manhigut Yehudita” (Jevrejskog vodstva), koje predvodi potpredsjedavajući izraelskog parlamenta – Moshe Feiglin.

“Usprotivićemo se bilo kakvim akcijama koje za cilj imaju podjelu džamije el-Aksa i njenog okruženja,” kazao je muftija Husein. “Ovo su sveta mjesta za muslimane. Jevreji se nemaju pravo moliti na ovom mjestu.”

Naser er-Rajes, pravnik angažovan u grupi sa ljudska prava “El-Hakk” izjavio je da je zakon u suštini samo dio napora koje Izrael ulaže kako bi povećao kontrolu nad okupiranim dijelom Kudsa.

“Ovim prijedlogom zakona, Izrael želi implementirati posljednju fazu preuzimanja pune kontrole nad svetim gradom,” rekao je er-Rajes za AA.

“Okupacijom je Zapadna Obala podijeljena na kantone, a Kuds odsječen od arapskog dijela,” kazao je er-RAjes.

Ministar vanjskih poslova u palestiskoj vladi, Rijad el-Melki je pozvao sve muslimane svijeta da spase džamiju el-Aksa i sveti grad od “judeizacije” koju Izrael trenutno provodi. Obraćajući se učesnicima hitnog sastanka ministara vanjskih poslova arapskih zemalja, el-Melki je optužio samoproglašenu jevresku državu da želi preuzeti kontrolu nad džamijom el-Aksa.

Izrael je okupirao el-Kuds 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata. Iako je nešto kasnije donesen proglas da će grad postati “ujedinjena” prijestolnica jevrejske države, međunarodna zajednica, uključujući i Ujedinjene nacije, nikada nije priznala ovaj potez.

izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO