Izetbegović: Neka se u Srbiji ostave Srebrenice i BiH

Bakir Izetbegović smatra da su potjernice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem dio predizborne kampanje u Srbiji.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je kako je odluka vlasti u Beogradu da raspišu potjernicu za ratnim komandantima odbrane Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, zapravo, dio predizborne kampanje koja se vodi u Srbiji, dodajući kako je to tek nastavak progona bez dokaza s ciljem izjednačavanja krivice, kakvih je bilo i ranije.

“Ne možemo šutjeti o ovakvim činjenicama. Što je dosta, dosta je. Neka se u Srbiji ostave Srebrenice i BiH i neka kampanju prave na nečemu drugom”, izjavio je Izetbegović u intervjuu kojeg je danas objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je u ponedjeljak navečer potvrdila kako je od ureda Interpola u Beogradu dobila obavijest o raspisivanju tzv. difuzne potjernice za Orićem i Meholjićem, koji su tokom rata obavljali dužnost vojnog, odnosno policijskog komandanta u Srebrenici do njenog pada 1995. godine. Pravosuđe Srbije ih tereti za navodne ratne zločine počinjene nad Srbima u okolini Srebrenice 1992. godine.

Informirana centrala Interpola

O raspisivanju difuznih potjernica koje imaju neobvezujući karakter informiran je i Centralni kabinet Interpola, koji treba odlučiti hoće li one dobiti status tzv. crvenih potjernica, koje obavezuju sve države-članice Interpola na hapšenje.

Komentirajući optužbe iz Srbije, Izetbegović je podsjetio na činjenicu da je Orić zbog sličnih tvrdnji u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proveo 40 mjeseci, da bi potom na suđenju bio oslobođen.

“Očigledno se radi o propagandi i želji (Srbije) da se napravi kakav-takav balans u vremenu kada traje suđenje Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću”, izjavio je Izetbegović.

Naser Orić je izjavio kako, zapravo, nije iznenađen raspisivanjem potjernice iz Srbije.

“Nimalo se ne bojim njihovih potjernica niti prijetnji, jer sam za sve za šta me progone već jednom odgovarao sudski i dokazao da nisam kriv. Za Srbiju je očigledno vrijeme stalo 1992. godine”, kazao je Orić, kako ga citira Dnevni avaz.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je najavila kako će informaciju o raspisivanju potjernice proslijediti Ministarstvu pravde BiH, koje treba odlučiti o daljnjem postupanju.

Ministar pravde Bariša Čolak, koji je jedini ovlašten donositi konačne odluke u ovakvim slučajevima, u ponedjeljak je ponovio kako BiH, baš kao i Srbija, ne izručuje svoje državljane osumnjičene za ratne zločine. Konstatirao je kako je u takvim slučajevima moguća tek razmjena dokaza, odnosno ustupanje predmeta pravosudnim tijelima države u kojoj se osumnjičenik nalazi.

Takva mogućnost precizirana je i Protokolom o saradnji Tužilaštva BiH i Posebnog tužilaštva za ratne zločine Srbije, potpisanim početkom 2013. godine.

sandzakhaber / izvor: balkans.aljazeera.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO