Izbori će nas koštati oko dve milijarde dinara iz budžeta!

Za finansiranje kampanje za prevremene parlamentarne izbore u Srbiji, koji treba da se održe 16. marta, iz budžetske rezerve biće izdvojeno oko 802 miliona dinara, a za štampanje listića i rad biračkih odbora biće potrebno oko milijardu dinara.
Po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti stranke za izbornu kampanju dobijaju 0,1 odsto rashoda republičkog budžeta, koji će u 2014. godini iznositi 1.112 milijardi dinara.

– Zakonom o budžetskom sistemu precizirano je da se taj procenat obračunava samo na rashode koji su finansirani javnim prihodima, što znači da će strankama za izbornu kampanju pripasti 802 miliona dinara, što je manje nego u 2012. godini, kada su održani redovni parlamentarni izbori – rekao je za agenciju Beta izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenandić.

Novac iz budžeta za izborne kampanje raspoređuje se tako što se od ukupne sume 20 odsto podeli na jednake delove svim strankama čije izborne liste odobri Republička izborna komisija (RIK), a preostalih 80 odsto se raspoređuje proporcionalno osvojenim manadatima. Za izbore u 2012. godini ti trosksovi budžeta su bili 890 miliona dinara.

Zbog prevremenih izbora u 2014. budžet će imati troškove i za rad RIK-a i štampanje izbornih listića, što je za izbore sprovedene u 2012. koštalo 1,1 milijardu dinara. Na izborima u 2012. glasalo se na više od 8.000 biračkih mesta.

Dodatno će, kako je naveo Nenadić, iz budžeta morati da se izvaja novac i za Agenciju za borbu protiv korupcije, koja sprovodi kontrolu finansiranja političkih stranaka u kampanji.

Stranke su dužne da otvore posebne račune na koje će im biti uplaćivan novac za izbornu kampanju i da izveštaj o prihodima i rashodima dostave Agenciji za borbu protiv korupcije.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO