IT giganti protiv Trampa: Apple ne bi postojao bez migranata

657
Two men stand next to a street art graffiti by elusive British artist Banksy representing Steve Jobs, founder and late CEO of Apple, at the migrant camp known as the "Jungle" in Calais, northern France, on December 12, 2015. / AFP / PHILIPPE HUGUEN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Američki tehnološki giganti izrazili su žaljenje zbog ukaza američkog predsednika Donalda Trampa kojim se zabranjuje ulazak državljanima sedam većinski muslimanskih zamalja u SAD. Izvršni direktor kompanije Applea Tim Kuk naveo je u poruci zaposlenima, u koju je imao uvid AP, da “to nije politika koju Apple podržava”.

“Kontaktirao sam Belu kuću da objasnim negativne posledice koje odluka ima po naše saradnike i našu kompaniju”, navodi se u tekstu.

Apple ne bi postojao bez imigranata, a kamoli postizao uspehe i bio inovativan, napisao je Kuk, što je očigledan aluzija na strano poreklo brojnih zaposlenih, ali i na koosnivača kompanije Stiva Džobsa čiji je biološki otac bio sirijski imigrant.

Izvršni direktor Netflixa Rid Hejstings na Facebooku je napisao da Trampova odluka nanosi štetu zaposlenima u toj kompaniji širom sveta.

“Ovakve odluke čine Ameriku manje, a ne više bezbednom”, naveo je Hejstings.

Američki gigant interneta Google saopštio je da je najmanje 187 zaposlenih u toj kompaniji pogođeno ukazom predsednika.

“Zabrinuti smo zbog posledica ukaza i svih predloga koji nameću ograničenja ‘guglerima’ i njihovim porodicama, kao i zbog toga što bi takve odluke mogle da stvore barijere za dolazak velikih talenata u SAD”, navodi se u saopštenju.

Kritikama su se pridružili i osnivač Facebooka Mark Zakerberg i osnivač i izvršni direktor kompanije Tesla motors Ilon Mask, koji je poreklom iz Južne Afrike.

Tramp je u petak do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

izvor: N1