Ispovest bivšeg javnog tužioca: ministar i tužilac tražili da ne hapsim huligane!

Zoran Jakovljević, bivši javni tužilac, u ispovesti za Naše novine kaže da je još pre 10 godina počeo borbu protiv mafije u sportu, ali da je brutalno sklonjen i izbačen iz pravosuđa.

Untitled-1

Jakovljević je rekao da je država sve vreme štitila huligane i da je najveću opstrukciju i pritiske imao od tadašnjeg republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića, tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića, tužilačkog vrha, dela bezbedonosnih struktura…

Sagovornik je dodao da mu je prećeno ubistvom, hapšenjem i da su mu čak i fizički oduzimali predmete i da mu je bilo jasno da je to kraj njegove karijere.

“Prošlo je, eto, punih 10 godina kada sam igrom sudbine zamenio kolegu koji se razboleo i otišao u MUP na prezentaciju tog prvog Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Već tada sam ukazao na 90 odsto problema koje će država imati primenom tog zakona i ne sluteći koliko će taj dan imati uticaja na moj život i moju karijeru “, priča Zoran Jakovljević, koji je danas advokat jer u reformi pravosuđa 2009. godine nije reizabran.

On kaže da je najveće opstrukcije imao u “svojoj kući”.

“Najveće opstrukcije imao sam u svojoj “kući” i javno-tužilačkoj organizaciji, i od strane tadašnjeg republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića, tužilačkog vrha, dela bezbedonosnih struktura i tadašnjeg ministra pravde koji je mojim nadređenim “histerisao” da me smire. Pretili su mi hapšenjem, tražili su da pišem izjašnjenja o istragama, fizički mi oduzimali predmete, pretili likvidacijom i sirovim, vulgarnim metodama pritiska pokušavali da me zastraše. Nazvali su me “ludakom iza kojeg niko ne stoji” i “usamljenim jahačem apokalipse”. Tadašnji potparol RJT-a Tomo Zorić. po nalogu pretpostavljenih, znao je da kaže kako sam običan lažov i šarlatan koji preuveličava probleme radi lične promocije. Jedan general MUP-a, čuveni lovac, zajedno sa tadašnjim načelnikom Uprave beogradske policije inicirao je pisanje beleške u kojoj sam ozunačen kao “neko ko radi protiv interesa države””, objašnjava Jakovljević.

On kaže da se nije pokolebao jer je znao da je u pravu, a i ponos mu nije dao da se povuče.

“Građani Srbije ne mogu ni da zamisle koja je to kriminalna mašinerija… Tužilaštvo za organizovani kriminal postoji još od vremena Koštuničine vlade. Za sve ove godine nismo imali prilike niti da čujemo niti da vidimo da je pokrenut makar jedan krivični postupak protiv huligana ili par onih osoba koje su u bilo kakvim vezama sa takvim grupama “.

Jakovljević ima ideje kako bi mogao da se reši ovaj problem.

“Mnogi će reći da samo žestokom represijom može da se reši ovaj problem, ali to nije tačno.Organizovanim preventivnim reagovanjem i delovanjem u kombinaciji sa ograničenim represivnim metodama mogu se dobiti rezultati. Pre toga je neophodno organizovati jedno veliko “čišćenje”, tj. privođenje pravdi svih onih koji su na bilo koji način bili kriminalno uključeni u aktivnosti huliganskih grupa. Niko me ne može ubediti da službe bezbednosti nemaju podatke o tome”.

On je već jednom kritikovao pravosudni sistem.

“Jednom prilikom kada su me pitalo šta mislim o reformi, odgovorio sam im jednom rečenicom iz Kusturičinog filma:

“Ljudi ušo majmun u tenak, biće katastrofa” i nažalost tako je i bilo. Teško je sprovesti uspešnu reformu jer još uvek ne postoji društvena snaga- elita koja je sposobna to da izvede jer onaj koji reformiše mora biti bolji i kvalitetniji od onog koga reformiše”, kaže Jakovljević

Izvor: Naše novine

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO