ISIL, najbogatiji militanti na svetu

Posle osvajanja Mosulu boraca ISIL je opljačkao 429 miliona dolara iz Centralne banke, izjavio je regionalni guverner
Islamska Država Iraka i Levant (ISIL) je postao najbogatiji militantne grupe svih vremena nakon što je opljačkao 500 milijardi iračkih dinara (429 miliona dolara) iz Centralne banke Mosulu, rekao je regionalni guverner.

Niniva guverner Atheel al Nujaifi potvrdio za kurdske televizije koja je opljačkala borci ISIL miliona iz mnogih banaka oko Mosula. Veruje se da je ukraden i velika količina zlatnim polugama.

Nakon opsade, drugi po veličini grad u zemlji, birajući da je ova grupa je okupila gurnuo u drugi mestu Al-Kaidom, a mnoge male bogate nacije kao što su Tonga, Kiribati, Maršalska Ostrva i Foklandska ostrva, piše internet časopis International Business Times u svom Britanski izdanje.

Finansijska sredstva Isil sada poseduje verovatno će otežati da se bori iračke vlade da uguši pobunu koja ima za cilj stvaranje islamske države preko granice sirijsko-iračke.

Neorganizovani štrajk

ISIL-borci i preuzeli kontrolu od Mosula, nakon što su gurnuli vladinu vojsku u groma u ponedeljak, što je blizu 500.000 ljudi su bili prisiljeni da napuste grad.

Irački premijer Nuri al-Maliki zatražio je od parlamenta da proglasi vanredno stanje u zemlji i najavio opštu mobilizaciju.

Pobunjenici oslobodili skoro hiljadu zatvorenika iz centralnog zatvora u Mosulu, rekao je viši policijski službenici. Oni takođe kontrolišu aerodrom i lokalnu TV stanicu u tom gradu.

ISIL-borci su takođe zaplenile značajne količine vojne opreme koja je dostavljena od strane Sjedinjenih Američkih Država. Već su se pojavili fotografiju pripadnika ISIL parade sa zarobljenim Humvee vozila u susednoj Siriji, gde vodi rat protiv predsednika Bašara al Asada

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO