Iranski vojni zvaničnik: Iran je u stanju za osam minuta da uništi Izrael

Visoki iranski vojni zvaničnik – stariji savjetnik Korpusa čuvara islamske revolucije Ahmad Karimpour– izjavio je da je njegova zemlja u stanju da uništi Izrael za samo osam minuta
Visoki iranski vojni zvaničnik – stariji savjetnik Korpusa čuvara islamske revolucije Ahmad Karimpour– izjavio je da je njegova zemlja u stanju da uništi Izrael za samo osam minuta.
Kako prenosi telekanal Al-Arabiya, Karimpour je navodno rekao: „Ako dobijemo takvu naredbu, mi imamo takvo naoružanje i takve mogućnosti da cionistički režim možemo sravniti sa zemljom za manje od 8 minuta“.
U septembru prošle godine je i vrhovni vođa Irana – veliki ajatolah Ali Hamnei – ocijenio da Izrael u narednih 25 godina prestati postojati.
Teheran je prethodno saopštavao da je uspješno testirao balističke rakete dometa 2000 kilometara, što je dovoljno za gađanje teritorije Izraela.
Hamnei je, inače, učestvovao u ceremoniji nagrađivanja diplomaca najelitnije nacionalne vojne akademije i tom prilikom rekao:
„Amerika – to su imperijalizam i nadmenost. Glavni razlog neprijateljskog odnosa SAD prema našoj zemlji je to što mi nećemo da se pokorimo Washingtonu. Kad bi se iranski narod pokorio svojim neprijateljima ispredao im kontrolu nad našim raketama i atomskom energetikom – prestali bi da nas optužuju da kršimo ljudska prava“.
Novopečenim oficirima se obratio i komandant Korpusa čuvara islamske revolucije Ali Jafari koji je naglasio da je glavni zadatak njegovih potčinjenih: „Onemogućavanje zavjera protiv našeg islamskog uređenja i našeg vrhovnog vođe“.
General Qasem Soleimani , komandant Al-Qudsa – elitne jedinice Korpusa – u isto vrijeme je posjetio Školu muslimanskog bogoslovlja u šiitskom svetom gradu Kumu i rekao da je Teheran poremetio planove Amerikanaca na Bliskom Istoku:
„Da Iran nije pomogao jačanju vlasti u Siriji – tom zemljom bi veća vladala Islamska država. Sjedinjene Države su morale odreći svojih prvobitnih planova“.
U nadležnosti Al-Qudsa su i vojno obavještajno djelovanje i diverzantske operacije izvan Irana.

(The Bosnia Times, Intermagazin)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO