Intel predstavio Xeon® E7 v2 seriju procesora

Kompanija Intel predstavila je Intel® Xeon® E7 v2 seriju procesora kako bi pomogla kompanijama iz različitih industrijskih grana, od maloprodaje i zdravstva do bankarstva i transporta, da podatke pretvore u delotvorne uvide.

Korišćenje analitike omogućava preduzećima da donesu odluke kojima bi unapredili svoje rezultate, kako one najvažnije tako i one manje bitne. Intel® Xeon® procesori iz serije E7 v2 donosi nove mogućnosti za obradu i analizu velikih količina podataka kako bi se došlo do tada nedostupnih informacija.

„Organizacije koje koriste podatke kako bi ubrzale svoje poslovne uvide imaće u ovoj privrednoj oblasti ogromnu prednost“, izjavila je Diane Bryant, viša potpredsednica i generalna direktorka grupe Intel Data Center. Napredne performanse, kapacitet memorije i pouzdanost Intel® Xeon® procesora iz serije E7 v2 omogućava IT organizacijama da pruže analizu velikih grupa podataka u realnom vremenu, da uoče i iskoriste trendove, da stvore nove usluge i pruže efikasno poslovanje.

Velike količine podataka i „Internet stvari“ (IoT) pružaju mnogim organizacijama mnoštvo mogućnosti za rast s obzirom na to da od informacija do kojih dođu stvaraju usluge za generisanje prihoda. Tehnologiju za obradu velike količine podataka i tržište usluga očekuje godišnji rast od 27 odsto tokom 2017. godine i dostizanje cifre od 32.4 milijardi američkih dolara. Glavni uzrok ovog rasta jeste ogromna količina podataka iz povezanih uređaja, odnosno „Internet stvari“, za koje se očekuje da će dostići cifru od 30 milijardi uređaja do 2020. godine. Ulaganje u tehnologije najviših performansi i rešenja za analizu podataka može takođe da omogući značajnu uštedu novca. Na primer, očekuje se da će korišćenjem analitičkih rešenja do 2016. godine IT organizacija kompanije Intel postići uštedu novca i povećanje prihoda od gotovo pola milijardi dolara.

Nove mogućnosti za obradu i analizu velike količine podataka uz konstantnu pouzdanost

Serija procesora Intel® Xeon® E7 v2 ima tri puta veći kapacitet memorije u odnosu na prethodnu generaciju, omogućavajući mnogo bržu i temljniju analizu podataka. Analitika u memoriji smešta i analizira čitav niz podataka, kao što je celokupna baza podataka potrošača neke kompanije, u sistemskoj memoriji umesto na tradicionalnim diskovima. Ovaj metod dobija na popularnosti zahvaljujući povećanoj potrebi za složenijom analitikom. Firma za industrijsku analizu Gartner predviđa da će 35 odsto srednjih i velikih preduzeća usvojiti analitiku podataka u memoriji do 2015. godine, što će predstavljati porast u odnosu na 10 odsto iz 2012. godine, i predviđa da će barem 50 odsto njih sa liste 2.000 globalnih kompanija koristiti računarstvo u memoriji kako bi imali značajnu dodatnu korist od ulaganja u planiranje resursa preduzeća (ERP).

Ebay, jedno od najvećih i najkompleksnijih svetskih prodajnih mesta na internetu, upravlja ogromnom količinom podataka sa više od 50 petabajta (PB) za više od 100 miliona korisnika. Na osnovu početnog testiranja nove serije procesora Intel Xeon E7 v2 i SAP HANA* softvera za analizu podataka u memoriji, eBay je postigao bolji učinak i razumevanje veće količine podataka koji će njihovim korisnicima pružiti mogućnosti za ostvarenje dodatnih prihoda.

Napravljena za do 32 servera, sa konfiguracijom koja podržava i do 15 procesorskih jezgra i sa memorijom od 1.5 terabajta (TB) po podnožju, nova serija procesora postiže dvostruko bolji učinak u odnosu na prethodnu generaciju. Ova poboljšanja omogućavaju preduzećima koja rade sa aplikacijama od presudne važnosti kao što su sistemi za podršku poslovanja (BSS), upravljanje odnosima s klijentima (CRM) i ERP omogućavaju da rade efikasnije, po nižoj ceni i sa odgovorom u kraćem vremnskom roku. Na primer, prodajni tim sa ovim mogućnostima može da uveća prihode tako što će ukazati na najbolje vreme za prodaju proizvoda ili će nekoj naftnoj kompaniji omogućiti da na bolji način predvidi kada je njenim platformama potrebno preventivno održavanje.

Kako bi bio smanjen problem protoka podataka, serija procesora Intel Xeon E7 v2 poseduje integrisani Intel® I/O, Intel® Data Direct I/O i podržava PCIe 3.0, postižući i do 4 puta bolji I/O propusni opseg u odnosu na prethodnu generaciju i pružajući dodatni kapacitet za skladištenje i umrežavanje.

Radni vek i pouzdanost sistema takođe ostaju ključni preduslov za aplikacije koje su od presudne važnosti. Serija procesora Intel Xeon E7 v2 nastavlja Intelovu tradiciju pružanja pouzdanosti, dostupnosti i sposobnosti servisa (RAS) svetske klase. Intel® Run Sure tehnologija je dizajnirana za rešenja „pet devetki“ koja su neophodna za podatke od presudne poslovne važnosti zbog redukovanja učestalosti i troškova planiranog i neplaniranog zastoja.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO