Imovina osuđenog Zijada Turkovića i saradnika s pravom oduzeta

Prljava imovina Zijada Turkovića i njegovih ubica s pravom oduzeta

 

 

Osim kazni zatvora u trajanju od 100 godina, Sud BiH donio je za zločinačku organizaciju Zijada Turkovića rješenje kojim se do pravomoćnosti presude oduzima imovina koju su stekli kriminalom.

Dionice “Ključa”

Prema podacima koje je “Avaz” dobio iz Ureda za odnose s javnošću Suda BiH, osuđenom Turkoviću (40 godina zatvora) oduzima se Mercedes ML (A05-E-194) s pratećom dokumentacijom i ključem vozila, Audi 100 blinda (E57-J-853), vlasništvo na firmi „Bell Amy” u Sarajevu, apartman površine 71,88 metara kvadratnih na Vlašiću, porodična kuća u Sarajevu te 47.766,56 maraka s bankovnog računa na ime njegove supruge Šejle. Od Turkovića će, također, biti oduzeti mašina za brojanje novca i ometač VF signala, koji će, najvjerovatnije, nakon pravomoćnosti presude biti uništeni.

Nadalje, iz Suda BiH navode da je od osuđenog Muamera Zahitovića Ševrtka (tri godine zatvora) oduzeta imovina koju je iznudio, a to je 49.170 dionica Društva fabrike čarapa „Ključ”, a 47.766,56 maraka blokirano je rješenjem Suda.

Sud BiH još 15. decembra 2010. godine donio je rješenja privremene zabrane prodavanja i raspolaganja nekretninama “Ključa”, a te mjere i dalje su na snazi do pravomoćnosti presude.

 

Šejla Turković: Na računu više nema novca

 

U odnosu na dionice stečene iznuđivanjem, Sud je 7. oktobra 2010. donio rješenje kojim se nalaže Registru vrijednosnih papira FBiH da privremeno obustavi izvršenje finansijskih transakcija dionica „Ključa” u vlasništvu osuđenog Zahitovića. Prema navodima iz Suda, ova obustava trajat će sve dok se ne steknu uvjeti za njeno povlačenje ili eventualno potpuno oduzimanje.

Muhidin Kapo, Zahitovićev advokat, kazao nam je jučer da će, nakon što dobije pisani otpravak presude, uložiti žalbu.

– Imovina će sve do izricanja pravomoćne presude biti blokirana. Tek nakon drugostepene presude odlučit će se o oduzetoj imovini, a za to treba mnogo vremena. Ako drugostepeni sud potvrdi presudu, država preuzima oduzetu imovinu – kazao je Kapo.

Iz Suda BiH nisu nam mogli kazati kolika je ukupna vrijednost oduzete imovine Turkovićeve zločinačke organizacije.

Saši Stjepanoviću (12 godina zatvora) oduzet je BMW kojim je prevozio drogu, a koji je, također, stečen kriminalnim aktivnostima.

Proceduru oduzimanja nelegalno stečene imovine pojasnio nam je sarajevski advokat Sead Hodžić.

 

Hodžić: Jednostavan postupak

 

 Ko god je stekao imovinsku korist krivičnim djelom, ona se oduzima. Obaveza je suda da takvu imovinu obavezno oduzme. Ilegalno stečena imovina oduzima se ne samo od počinioca nego i od treće osobe ako je na nju prevedena. To može biti član porodice ili neki prijatelj optuženoga. Nakon toga čeka se pravomoćnost presude. Kada presuda postane pravomoćna, sve što je uzeto pripada teritorijalno političkoj zajednici u kojoj je nadležan taj sud. U ovom slučaju ide u budžet BiH. Ako se radi o novcu, ide direktno u budžet, a ako se radi o stvarima, i to ide u budžet nakon prodaje – pojasnio je Hodžić.

Interesi države

On je naveo da u tim slučajevima važi Zakon o izvršnom postupku BiH, a njime se provode izvršenja sudskih presuda.

– Pravobranilaštvo bi to trebalo prodati, jer ono štiti finansijske interese BiH. Pravobranilaštvo treba inicirati taj postupak na Općinskom sudu u Sarajevu, a to može i Sud BiH uraditi. Nakon toga donese se izvršna isprava na temelju koje se provodi izvršenje. Poslije se organizira javna dražba. Objavi se i izvrši se procjena oduzetih stvari ili nekretnina. Uglavnom to sud može uraditi. To je sasvim jednostavno. Ako neko nije dokazao da je zakonito stekao imovinu, država je kazala da je stekao nezakonito i oduzima mu se. Ako se radi o vozilu, država može kazati: U dobrom je stanju, može se koristiti, ili, ako je kuća u pitanju, može je zadržati ili, naprimjer, iznajmiti – pojasnio je Hodžić.

Okiću naređeno da vrati opljačkani novac

 

Okić: Isplatio i profit od prodaje stana

Sud BiH i ranije je imao iskustva s imovinom stečenom u organiziranom kriminalu. Tako je pravomoćnom presudom određeno da je Ferid Okić, osuđeni vođa zločinačke organizacije, morao isplatiti 30.000 KM zbog profita na prodaji stana u Živinicama, koji je dobio iznudom.

Zaplijenjena su mu tri automobila, od kojih je neke koristio prilikom izvršenja krivičnih djela. Od firme “Farisa” oduzet mu je srebreni nakit vrijedan više hiljada maraka, koji je švercovan iz Turske.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine Okiću je naloženo da isplati skoro 300.000 KM “Union banci”, jer je ovaj novac ukrao prilikom jedne od pljački, kao i “BH Pošti” 335.000 KM, koje su, također, ukradene.

Kučeviću tražili 300.000 KM

 

Kučević: Htio prevariti

Tasim Kučević, osuđeni trgovac ženama i organizator prostitucije iz Tuzle, svojevremeno je pokušao prevariti pravosudne institucije kada je prodao kuću sa zemljištem u Živinicama, ali je Sud spriječio kupca da imovinu uknjiži na svoje ime.

Sud BiH ovu nekretninu je blokirao da bi naplatio nelegalno stečenih 300.000 KM. Prije početka suđenja, u martu 2006. godine, Sud BiH privremeno je zabranio Kučeviću da koristi, proda ili pokloni motel “Mlin” i noćni klub “Ameriken” s oko 2.000 metara kvadratnih zemljišta pokraj Tuzle te kuću sa 1.260 kvadratnih metara zemljišta u Živinicama.

Ćopiću oduzet avion

 

Ćopić: Prodavao drogu

Po nalogu Okružnog suda u Banjoj Luci, od Zorana Ćopića, osumnjičenog za pranje novca od prodaje droge, privremeno su blokirane njegove dvije firme “Avio Rent” i “Agrocoop Export – Import”. Osim toga, MUP RS zaplijenio je i avion Cesna vrijedan 200.000 eura, kao i Ćopićev privatni Audi 8 vrijedan više od 40.000 eura.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO