I džamije na meti Assadovih snaga

Brojne džamije u Damasku danas, poput stotina drugih bogomolja, uništene su raketama i granatama Vladinih snaga.

sirija_srusena_dzamija

U ratu u Siriji, osim velikog broja ljudskih žrtava, uništeni su brojni vjerski objekti. Bez obzira na to što su neki pod zaštitom UNESCO-a, često su na meti Assadovih snaga.

Damask je grad džamija i minareta. Upravo po njima bio je prepoznatljiv stoljećima. Danas su mnoge od njih, poput stotina drugih bogomolja, uništene raketama i granatama Vladinih snaga.

Prije više od dvije godine džamija Ebu Bekr Es-Siddik u naselju Kabun bila je mjesto protesta protiv režima. Upravo ispred džamija počele su mirne demonstracije, tako da su se našle na vrhu liste primarnih ciljeva Vladine vojske.

‘Minareti plaču’
Režim je pristupio taktici granatiranja i opkoljavanja istočnih, južnih i sjevernih predgrađa Damaska, nad kojima je izgubio kontrolu, poput Jobera, Kadema, Hazerul-Esveda, kao i kampa Jermuk.

Kada Vladina televizija prikazuje naselja Damaska koja žive svakodnevnim životom, nećete vidjeti prizore iz Kabuna, u kojem su uništene sve džamije i minareti. Uprkos uništenjima objekata, pozivi na molitvu i dalje se čuju pet puta dnevno.

“Minareti Šama plaču kada me zagrle, jer i oni, poput drveća, život imaju”, kaže arapski pjesnik, koji nije ni slutio da će minareti Damaska padati zajedno s hiljadama nevinih žrtava, i to od onih koji bi ih trebali čuvati.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO