Hrvatska i zvanično postala 28. članica Evropske

LIVE Hrvatska i zvanično postala 28. članica Evropske unije

 00:09 Nakon “Ode radosti” na pozornicu je izašla predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaitė koja je cijeli govor održala na hrvatskom jeziku i tako zaradila veliki aplauz.

Okupljenima se obratio i predsjednik Evropskog Vijeća Herman Van Rompuy.

00:00 Hrvatska je i zvanično postala 28. članica Evropske unije! U mnogim gradovima diljem zemlje organizirane su proslave, a središnja je u Zagrebu. Glavnim zagrebačkim Trgom odzvanjala je Oda radosti.

23:45 Svoj govor održao je premijer Milanović koji je, između ostalog, rekao da Hrvatska pruža ruku zemljama iz regije, jer ove zemlje imaju zajedničku prošlost.

– Na nama je da pružimo ruku zemljama izregije u što bržem usvajanju europskih kriterija. S tim zemljama i narodima povezuju nas neraskidive spone među kojima je najuzvišenije zajedništvo uantifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata. Povezuje nas privrženost vrijednostima solidarnosti i slobodarstva, koje želimo još snažnije utisnuti u temeljni koncept Europske Unije.S druge strane, Hrvatsku od Srbije, Crne Gore, pa i od Bosne i Hercegovine, udaljavaju ratni događaji iz devedesetih. Hrvatska je u tom ratu dokazala svoju odanost slobodi, ali naknadno svjesna i vlastitih posrtaja na putu koji, zapravo, nije imao alternativu. Taj put bio je suštinski ispravan i pravedan – rekao je Milanovović koji je govor završio riječima: Živjela Hrvatska u Evropi!

Prisutnima se obratio i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso govoreći da se Hrvatska u posljednjih desetljeća veoma promijenila postajući potpuno demokratska zemlja u kojoj se “poštuju temeljna prava i vladavina zakona“.
Zbog toga, kaže Barroso, Hrvatska ima pravo na sve pogodnosti koje joj Evropska unija može pružiti.

– Izazovi današnjeg svijeta su ogromni. Kao dio evropske porodice, međutim, Hrvatska pred njima ne stoji sama. Jednako kao što je Evropska komisija podupirala vaše pristupanje, pomoći ćemo vam kao državi članici – kazao je Barroso.

Poduzimajući teške reforme i pružajući ruku pomirenja naglasio je da je Hrvatska primjer drugim zemljama u regiji.

U tom smislu i zamjenik predsjednika Vlade Irske Eamon Gilmore rekao je, između ostalog, da će Hrvatska predstavljati putokaz za svoje susjede u ovom dijelu Evrope.
– Nadamo se da će članstvo u Evropskoj uniji biti korisno i doprinijeti preobrazbi Hrvatske, kao što je to bilo i u Irskoj. Vaše pristupanje EU i nama će razbuktati nova značenja – istakao je Gilmore.

 

23:30 Na Breganu je stigao ministar financija Slavko Linić koji će u ponoć i službeno skinuti tablu s natpisom carinske uprave. Posljednji putnici će po starom režimo biti pušteni deset minuta prije ponoći.

23:00 Izvođenjem Himne Republike Hrvatske na glavnom zagrebačkom Trgu počeo je središnji dio svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU. Do ulaska je ostalo još samo sat vremena.

22:20 Nick Clegg, zamjenik premijera Davida Camerona, rekao je za HRT kako misli da je ovo vrlo važan korak za Hrvatsku, ali isto tako i za EU. Smatra da je ovo vrlo važno sidro za istočnu Evropu nakon događanja u prošlosti. Objasnio je da je on proevropski raspoložen, ali da EU nije savršena. Postoje mnoge stvari koje nas frustiraju, kaže, ali glavno načelo je da stvari moramo raditi zajedno – rekao je.

Dotaknuo se i uloge Hrvatke u regiji. Smatra da će poteškoće koje je Hrvatska morala proći postati mjerilo koje će druge zemlje morati zadovoljiti.

21:55 Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je večeras da u Hrvatskoj prevladava uvjerenje da je projekat Evropske unije projekat budućnosti, te da se na Evropu gleda  kao na novu priliku da se ostvari  novi demokratski, politički, kulturni i svaki drugi napredak.

Podsjećajući da je ulazak u EU bio od samoga početka čvrsto definisan  cilj, Josipović je predstavnicima zemalja Unije zahvalio za napor  kojim su te države raznim oblicima pomoći podržavale ulazak Hrvatske u EU – prenose mediji.

 

 “Ovo je i prilika da se posebno zahvalim i našim susjedima sa zapadnog Balkana koji su se danas okupili ovdje u velikom broju. Želim vam poručiti da ćemo vašu evropsku perspektivu podržavati svim našim snagama. Hrvatski interes da svi zajedno živimo u zoni mira i napretka ostaće jedan od naših najvažnijih političkih ciljeva”, istakao je on.

21:45 Stjepan Mesić rekao je za HRT kako je Hrvatska bila izolirana zemlja u svom okolišu, ali i izolirana prema demokratskom svijetu i trebalo je napraviti puno da se dođe do pregovora. Misli da je sve uspješno učinjeno.

– Zahvaljujući ustrajnoj politici na kojoj su insistirale sve Vlade mislim da smo uspjeli na vrijeme – rekao je Mesić koji je, kaže, bio uvjeren da će Hrvatska  potpisati ulazak u EU još dok je on bio premijer.

Smatra da je Hrvatska institucionalno spremna za ulazak u EU, a da je pitanje koliko su građani spremni. Ulaskom u EU Hrvatska će, objasnio je Mesić, dobiti jedan faktor mira.

21:30 Više hiljada Zagrepčana, porodice s djecom, penzioneri i mladi, strani i domaći turisti s nestrpljenjem i zanimanjem prate program proslave pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Program je otvorio Puhački orkestra ZET-a, a nastavlja se nastupom Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a, grupe Jinx i TBF te DJ Švecom.

21:15 Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je za HRT kako očekuje sve bolje odnose s Hrvatskom sada kada je postala članica EU. Siguran je da ima mnogo problema ako bi zagrebali po povijesti, ali treba tražiti zajedničke interese i okrenuti se prema budućnosti. Ne misli da će postojati problemi između Hrvatske i Srbije. Misli da u interesu zemalja nije da jedna drugoj čini loše.

21:00 Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović zahvalili su se gostima na večeri na tome što su došli s hrvatskim građanima podijeliti trenutak u kojem se počinju ostvarivati najviši politički i društveni ideali.

– Dižem ovu čašu u čast hrvatske otvorenosti prema Evropi i cijelom svijetu. Naša objektivna malobrojnost u europskom i svjetskom kontekstu obrnuto je proporcionalna veličini našeg sna o punoj slobodi svakog pojedinca”, rekao je Milanović nazdravljajući okupljenima na večeri u Klovićevim dvorima na Gornjem gradu.

20:45 Ako budemo dovoljno mudri i pametni tisuću kilometara granice s Evropskom unijom sigurno će predstavljati prednost za BiH, rekao je u nedjelju navečer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda za Agenciju FENA prije odlaska u Banske dvore, gdje se pridružio ostalim šefovima izaslanstava u okviru proslave ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

 

Josipović, Bevanda i Milanović (Foto: M. Dragojlović)

20:40  Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta, rekao je kako se raduju što se Hrvatska vraća u zajednicu naroda kojoj je oduvijek pripadala.

– Hrvatska je evropska zemlja. Nadam se da će Hrvati, Nijemci, Finci i ostali prepoznati da smo zajedno jači – rekao je Schulz. Rekao je i da je Hrvatska zemlja s velikom privrednom dinamikom.
– Kada se pogleda situacija prije i sad, vidi se veliki napredak Hrvatske i siguran sam da Hrvatska nije zemlja koju treba spašavati – rekao je Schulz

20:20 Zvanice odlaze na svečanu večeru u Klovićeve dvore uz zvuke zvona sa katedrale. Precizni protokol odredio je i šta će se naći na  stolovima. Gosti će uživati uz autentična hrvatska jela i vina.  Zvanice  će moći  probati kruh iz Paške solane, pjenušac sa Plješivice, koziji i ovčiji sir, istarsku malvaziju, dunavsku graševinu, inćune sa mladim ličkim krompirom, dalmatinsko vino Pošip iz 2000. godine, te  Merlot iz Istre. Kao glavno kuhanje biće im  poslužena  janjetina ispod peke, a uz nju dalmatinski plavac i kutjevski pinot.

20:05 Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić stigao je pred Klovićeve dvore gdje je za uzvanike organizirana svečana večera. Nakon fotografiranja uzvanici će se iz Banskih dvora pješke uputiti prema Klovićevim dvorima

 

 20:00 Na Trgu je počeo muzički program koji je svojim nastupom otvorio Puhački orkestar ZET-a

19:45 U Banske dvore su došla i sva trojica članova Predsjedništva BiH.

19:38 Stigao je i Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, a malo poslije njega i Atifeta Jahjaga, predsjednica Kosova. U Banske dvore je stigao i Borut Pahor, predsjednik Slovenije.

19:35 Na Trgu bana Jelačića okupilo se oko 1.000 gradjana. Muzičko-scenski izvođači obavljaju posljednje probe pred početak programa.

U Press centru Vlade RH  na prvom spratu hotela Dubrovnik koji gleda na Trg bana Jelačića cijelog dana je živo, a posebno sada  kada se približava finiš večeri. Inače,   prijavljeno je 706 predstavnika medija iz Hrvatske, 30-ak evropskih zemalja, SAD-a, a među brojnim novinarskim ekipama je i ona iz zapadnaoafričke republike Togo.

Najviše je novinara iz zemlje domaćina domaćina – 148, a 170 iz stranih država, a zanimljivo je da akreditacije dobilo 140 snimatelja, dakle televizijskih reporterskih ekipa.

19:23  Na Trg svetog Marka stigao je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajjući Vijeća ministara BiH. Bevanda je jedini zvaničnik koji je stigao još u petak.

Predsjednik Josipović i Milanović, kao i ministrica i dalje Pusić primaju i pozdravljaju zvanice. Pusić se ranije pozdravila sa Zlatkom Lagumdžijom bh. ministrom vanjskih poslova, nakon čega je stigao je i Karl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske.

Predsjednika Josipovića i premijera Milanovića pozdravio je Đovani Lajl, posebni izaslanik Vatikana.

19:10 Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu trenutno traje proba izvođača koji će večeras nastupiti u sklopu proslave ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Središnji zagrebački trg zatvoren je ogradama, prema procjenama policije, na njemu će moći biti oko pet tisuća gledatelja.

 

 19:00 Ispred zgrade Vlade su i premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović. Milanović i Josipović dočekali su, između ostalog, američkog veleposlanika u Hrvatskoj Kennetha Mertena.

 

 18:55 Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je za HRT kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku.

– Ova generacija hrvatskih građana, ali i političara bila je dužna osigurati evropsku budućnost budućim generacijama. Mislim da smo to ostvarili i da će buduće generacije imati bolji život nego današnje –  rekao je Leko. Rekao je i kako je u EU konkurencija veća, ali su i šanse veće i zato vjeruje da će građani bolje živjeti.

– Mi smo pripremili sve dijelove hrvatskog društva da se snađu u EU. Ušli smo bolje pripremljeni nego neke druge države – rekao je Leko i dodao da se mijenja i uloga Sabora koji će sada sudjelovati u pripremi stajališta u kreiranju zakona Europske unije

18:40 Diplomati dolaze na Trg svetog Marka. Pred zgradom Vlade dočekuje ih ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić. Očekuje se blizu 80 gostiju. Pristigli gosti i ministrica Pusić su nazdravili šampanjcem.

 

 18:15 Od 18 sati kada je otvoren, građani su polako počeli pristizati na Trg bana Jelačića. Prolaze kroz sigurnosne provjere. U toku su tonske probe za nastupe.

 Cijela Hrvatska a posebno Zagreb kao glavni grad žive povijesni trenutak svečanog ulaska u Evropsku uniju i u ovim trenucima dok polako ističe  30. juni, Dan D, a približava se i Noć D u  kojoj će Republika Hrvatska postati i zvanično 28. članica  velike evropske porodice od 500 miliona stanovnika, na Trgu bana Jelačića priprema se veliki programski  multimedijalni kolaž koga će pred oko 120 zvanica izvesti čak 681 učesnik.  Trg bana Jelačića se trenutno puni građanima,a od 15 do 18 sati specijalne policijske snage su blokirale ovaj prostor protiveksplozivne kontrole u kojoj su učestvovali i specijalni psi za otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava.

Predstavnici stranih država, predsjednici,premijeri, ministri, predsjednici paralmenata će večeras oko 20.30 sati na svečanoj večeri u Klovićevim dvorima uz autentična tradicionalna jela i najbolja hrvatska vina čuti zdravice koje će njima u čast i u zbog povijesnog trenutka Hrvatske, uputiti predsjednik i premijer Ivo Josipović i Zoran Milanović.

U isto vrijeme na Trgu bana Jelačića počeće pretprogram, da bi se pred ponoć sata tokom središnje proslave  prisutnim  zvanicama i građanima obratiti  Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske (RH), Hoze Manuel Baroso ( Jose Barroso),predsjednik Evropske komisije te Imon Gilmor (Eamon Gilmore), zamjenik predsjednika Vlade Republike  Irske.

Nekoliko  minuta iza ponoći prva će  visokom skupu obratiti  predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, potom predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompi (Rompuy), Martin Šulc (Schulz), predsjednik Evropskog parlamenta i na kraju, Ivo Josipović, hrvatski predsjednik.

Hrvati će u Evropsku uniju ući uz Puhački orkestar ZET-a, Marka Tolju i Jazz orkestar HRT-a, Jinxe, TBF i DJ Šveca. Tačno u ponoć  himnu EU “Odu radosti” iz 9. Betovenove simfonije istodobno će  pjevati zborovi u Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i Zagrebu. Videolinkom Trg bana Jelačića povezan je  s graničnim prijelazom Bajakovo gdje se otkriva ploča na kojoj piše EU, a na graničnom prijelazu  Bregana se skida ploča “Carina” od strane hrvatskog i slovenačkog ministra finansija.

izvor:Avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO